Мерки за недопускане на заболяването инфлуенца при птиците на територията на община Горна Оряховица предприе общинската епизоотична комисия. П редставители на организации и институции, имащи отношение към проблема присъстваха на заседанието на комисията.

Заместник-кметът Николай Георгиев, който е и председател на комисията, запозна присъстващите със заповедта на министъра на земеделието за незабавното привеждане в състояние на повишена епизоотична готовност на всички региони в страната, както и за набелязване на мерки за предотвратяване на заболяването. Гл. инспектор от Областна дирекция по безопасност на храните д-р Петър Петров запозна членовете на комисията с болестта инфлуенца по птиците и с констатираните огнища на болестта на територията на България.

Заболяването причинява инфекция, която засяга най-често дивите птици, но може да се разпространи и сред домашните - кокошки, патици и др. Заразените птици отделят вируси със слюнката, носния секрет и изпражненията си и интензивно се разпространяват сред възприемчивите здрави птици. Огнища на болестта на територията на България са открити в областите Видин, Враца, Пловдив и Пазарджик.

Собствениците на домашни птици на територията на общината  не трябва да допускат излизането им извън дворовете на стопанствата, за да се предотвратят контактите им с диви такива. Целта е да бъде предотвратено заболяването на територията на общината. Необходимо е фуражите да се съхраняват в закрити помещения и да се спазват елементарни хигиенни изисквания, като измиване на ръцете със сапун и вода преди и след хранене на птиците. 



При констатирано отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност незабавно трябва да се уведоми ветеринарният лекар или кмета на населеното място. Същото трябва да се направи и при забелязване на масова смъртност при дивите птици.