Около 200 души са се събрали в зала "Пленарна" на общината, където ще се проведе деветото заседание на Варненския общински съвет. Десетки граждани има и пред сградата, но полиция е прекратила достъпа на желаещите да влязат вътре.

Органите на реда са опитали да спрат група граждани да присъстват на заседанието, но в последствие те са били пуснати в залата. Полицейското присъствие около нея е засилено. Сред множеството е и дипломатът Иван Станчов.

Големият наплив на хора се дължи на приемането на новия Общ устройствен план на града, който съветниците ще дискутират и гласуват на сесията. Председателят на сдружение "Варна диша" Славена Панайотова обясни, че хората са в залата, за да подкрепят съветниците, които гласуват против приемането на ОУП. Ако планът влезе в сила, тази вечер ще има нови протести.

Снощи около хиляда варненци изразиха активната си гражданска позиция, протестирайки срещу застрояването на Морската градина във Варна. Демонстрацията се проведе в градинката до общината и бе организирана чрез Фейсбук под мотото „Окупиране на община Варна срещу новия ОУП на града".



Според организаторите, в плана се предвижда „да бъде разрешено мащабното строителство по крайбрежната алея и в района на Морската градина от Зоокъта до Пикадили Парк с цел създаването на нов мутро-богаташки жилищен квартал".