Цистерна със солна киселина протече в частен имот в провадийското село Житница. Инцидентът е станал около 13.30 часа, като сигналът за него е бил подаден на телефон 112, съобщават от пресслужбата на МВР-Варна.

Изтичането е предизвикало облак, който се е разсеял. Опасност за местното население няма, успокояват властите. Произшествието е било ограничено благодарение на бързите, навременни и адекватни действия на три екипа служители на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението".

Изтекли са около 8 куб.метра киселина. В цистерната са останали 2 куб.м. от опасното вещество, който се източват и обезопасяват от специализирания екип на "Пожарна безопасност и защита на населението".

При обход на селото за предупреждаване на населението са получени 5 оплаквания за дихателни проблеми от страна на жители. Екипите на Бърза помощ са прегледали и оказали помощ на всички нуждаещи се, няма сериозно пострадали.



Община Провадия е осигурила пясък и булдозер за обваловане на цистерната за ограничаване на разлива в границите на частния имот.

Предприети са действия за установяване на собственика на имота и на съоръжението.