Кирил Йорданов подаде оставка
62242

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Кирил Йорданов подаде оставка
  • Кирил Йорданов подаде оставка

Кметът на Варна Кирил Йорданов подаде оставка. След 13-годишно управление градоначалникът реши да се оттегли от поста.

Той обяви, че го прави в труден за града и страната момент, като призова да не се търси от него отговор на въпроса „Къде отиваме и кой ни води”. Йорданов припомни, че е предупредил за предстояща криза в града, криза на "безвластие и омраза". Като мотив за решението си Кирил Йорданов обяви, че името му е накърнено и не може да представлява достойно града.

„Нека онези, които ме обвинят, че подавам оставка, се опитат да разберат, че името ми е накърнено тежко и не мога с достойнство да представлявам града ни, отстоявайки интересите на хората и общината, както съм го правил досега. Потресаващите лъжи и обидни квалификации минаха границите на поносимото за мен и семейството ми и близките ми, но това е мое бреме, което ще нося до очистване на името си и назоваване на истинските виновници”, заяви Йорданов.

Градоначалникът изтъкна още, че подавайки си оставката, не е спазил пропорцията тя да е в полза на тези, които му я искат, и да не в ущърб на онези 70 000 души, които са му гласували доверие на местните избори. „Защото тези, които я скандираха, очевидно не са мнозинството и ги разграничавам от мнозинството хора, излезли да търсят справедливост. А че тя ще е в ущърб на хилядите хора, които и преди дни ми дадоха доверието си - също е безспорно. Не бих се подал на призиви от улицата. Аз познавам гласа на Варна и това не е нейният глас, но убеден съм - и той ще прозвучи”, добави кметът.



За Пламен Горанов Кирил Йорданов каза, че младият мъж е направил „страшна стъпка, към която моралният ангажимент е непреодолим”.

По време на изявлението си градоначалникът изброи постигнатите през последните години успехи и  добави, че само времето ще покаже какъв е сценарият, „на който сме жертва - жертва, на който стана и Пламен, без това да подлага на съмнение мотивите му”.

Анонсираните от пресцентъра му в началото на седмицата „страшни истини” днес не прозвучаха. Кирил Йорданов заяви, че ще публикува стенограма от заседание на Общинския съвет, на което е предупредил за кризата.

След края на изявлението Йорданов отказа да отговаря на журналистически въпроси. Той обяви, че ще бъде на разположение на медиите в началото на следващата седмица.

Градоначалникът благодари на варненци, на екипа си и на семейството си, с което ще прекарва повече време занапред.

Цялото изявление на Кирил Йорданов при подаването на оставката му може да прочетете ТУК.

Кирил Йорданов е четвърти мандат кмет на Варна. През 1999 г. той спечели местните избори със силната подкрепа на БСП. С рамото на ДПС повтори успеха си през 2003 г. и през 2007 г. През 2011 г., подкрепен от ГЕРБ, Йорданов остана на поста си.

Кирил Йорданов е роден на 14 юни 1956 г. във Варна. През 1982 г. завършва Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. От 1984 до 1991 г. е съдия във Варненския районен съд.