Мечтата на всяко малко дете е да порасне. За родените с ахондроплазия, които са едно на 50 000 новородени, обаче сбъдването на това съкровено желание неизменно е свързано с лекарска намеса.

Такъв е случаят на 6-годишно момиченце от Благоевград. Детето е пациент на д-р Мирослав Живков от клиниката по ортопедия и травматология на варненската МБАЛ „Света Анна“. Световноизвестната методика за „порастване“ на деца, родени с рядката диагноза, от  години е запазена марка в практиката на д-р Живков. Малката пациентка от Благоевград е седмото българче, на което ортопедът-травматолог помага да порастне.

На 6 години момиченцето е високо 94 см. Първото влизане в операционната ще й даде възможност да порастне само за половин година с 12 см. Следващите два етапа от интервенциите ще позволят на детето да повиши ръстта си общо с до 40 см.

Лечението по удължаването на крайниците протича в три етапа. Д-р Живков го провежда по станадрите на най-добрите клиники  в света. Преминал е серия от обучения и практики в Англия, Турция и САЩ, където е сертифициран за високоспециализираната дейност.



Ортопедът-травматолог ползва последно поколение външни фиксатори за удължаването на крайниците на родените с ахондроплазия, както и за други вродени аномалии, които се поемат от Центъра „Фонд за лечение на деца“. Съвременната методика за лечение позволява на децата, по време на лечението с помощта на фиксаторите, да живеят нормалния си живот и дори да ходят на училище, коментира д-р Живков.

За да се предприеме удължаване на крайниците, е нужно малките пациенти да са навършили 6 години.

„Порастването и нормализирането на крайниците – горни и долни, е изключително важно за родените с нисък ръст. То им дава възможност да се самообслужват и да живеят пълноценен живот в обществото на "гигантите“, категоричен е медикът. В практиката си той вече има  и респектиращото повишаване на ръстта и изправяне на крайниците на 13-годишно дете с 18 см еднократно.

Успехът на методиката, която прилага,  не пречи на д-р Живков да мечтае скоро да заработи и по най-новите способи, прилагани вече отвъд Океана – с т.нар. самоудълаващ се  пирон, който се имплантира в крайниците на пациента и позволява удължаване с минимални белези след интервенцията. Това вече е стандарт в козметичното увеличаване на ръста в САЩ, обяснява специалистът от Варна.

ВИЗИТКА: Д-р Мирослав Живков работи в Клиниката по Ортопедия и травматология на варненската университетска  МБАЛ „Света Анна“. Той е първият лекар у нас, който удължава крайници по най-модерните методи, познати в света. Сертификатите си за извършването на този вид операции д-р Живков получава отвъд Океана.

Специалист е по ранна ехографска диагноза на дисплазията на тазобедрената става, оперативно лечение на LCC и еквиноварус / clubfoot /, както и други заболявания в сферата на детската ортопедия и травматология.

Д-р Живков прилага метода на професор Понсети от Iowa за лечение на еквиноварусно ходило от 1997 год., като получава сертификат за квалифициран ортопед по метода на Понсети през 2000г. Има над 450 случая на излекувани деца от еквиноварус от на България чужбина. Лекуваните деца имат идеално функциониращи стъпала.