Предложението за учредяване на безвъзмездно право на строеж в парцели от квартал „Лозенец" за лица с доказана жилищна нужда няма да бъде разглеждано на днешна сесия на Общинския съвет на Стара Загора.

Темата стана актуална след събарянето на 55 незаконни постройки в местността „Борова гора" през миналата седмица. Часове след премахването им в община Стара Загора се проведе среща между хора от квартала и общинското ръководство, на която хората изявиха желание да построят отново сградите си, но вече след спазване на задължителните процедури.

Общинските съветници обаче масово се въздържаха при гласуването за добавянето на точката в дневния ред сесията. Ивайло Начев от БСП предложи да се потърси вариант за участие в европроект, който да реши проблема с жилищните нужди на хората.

Илка Петкова допълни, че предложението за добавянето на тази точка в дневния ред е пристигнало твърде късно. „Подкрепям кмета Живко Тодоров по въпроса за незаконното строителство, но темата е твърде важна, за да я дискутираме сега. Освен това от скиците не става ясно къде точно са предложените терени", обясни тя.



Мария Динева от „Съюз Стара Загора" допълни, че желанието на тяхната група е предложението да бъде разгледано от постоянните комисии преди да влезе за обсъждане в дневния ред на Общинския съвет. Отлагането му поиска и Илия Златев.

След като предложението бе подложено на гласуване стана ясно, че темата остава за следващото заседание на Общинския съвет.

От днешната сесия отпадна и предложението за промени в Наредбата за отглеждане на домашни любимци, което предвиждаше ограничения в броя на отглежданите в градски условия животни. Оттеглено бе и предложението за изграждане на въжен атракцион в Зоопарка.

В дневния ред обаче влезе предложението за превърщането на част от стадион „Берое" в частна общинска собственост. Такава стават старите съблекални на тренировъчния терен в комплекса. Подкрепа получиха и предложенията, свързани с европроектите, които община Стара Загора изпълнява.