Безвъзмездно пожарен автомобил за нуждите на регистрираното в Националния регистър доброволно формирование „Железни врати" в село Стара река получи Община Сливен получи.

Ключът на специализираната кола беше връчен от главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "ПБЗН" в МВР на кмета Стефан Радев.

Гл. комисар Николов изрази увереност, че това, което е започнато, ще бъде доведено до края. "Нека Община Сливен се превърне в една от образцовите общини, да изградим повече доброволни пожарни отряди и да се погрижим повече за хората! Аз вярвам, че когато централна и местна власт, и гражданите се обединят, резултатите се получават". С тези думи гл. комисар Николай Николов се обърна към кмета Стефан Радев при връчването на ключа на пожарния автомобил. 39 автомобила, които са били на разположение на пожарните служби в страната, са предоставени до момента на доброволни формирования в общините, съобщи главен комисар Николов. „Автомобили се предоставят само на онези общини, които имат възможността да ги стопанисват и обслужват" - подчерта комисарят. До момента на територията на България са формировани 174 доброволни отряда с 2471 доброволци. Формированието „Железни врата" в сливенското село Стара река има 11 доброволци.

От своя страна градоначалникът каза, че доброволчеството е ценен ресурс за всяка общност и заяви, че е горд с нашите доброволни формирования, в това число и с отряда "Железни врата" в село Стара река. Той посочи, че селото е отдалечено на 60 км от общинския център.



"Затова и този автомобил, който получаваме, е толкова важен за предотвратяване и за реагиране при първите последици при евентуални природни бедствия. А първите реакции при бедствия или извънредни ситуации са най-важни", каза той.

След официалната церемония беше направена демонстрация на гасене на пожар.

На събитието присъстваха още областният управител Татяна Петкова, началникът на сливенската пожарна Владимир Демирев, представители на общината, на Областната дирекция на полицията и журналисти.