Вече се работи по 4 жилищни блока по националната програма за енергийна ефективност, като до края на годината трябва да има вече завършени сгради. Това обяви на брифинг зам.-кметът по строителството в община Шумен Боян Тодоров. Той допълни, че до края на годината трябва да са готови няколко сгради.

Сторителите вече работят по сградите на ул. „Тича" 16, бул. „Ришки проход" 20, ул. „Софийско шосе" 22, ул. „Марица" 47.

В Шумен за безплатно саниране са одобрени общо 27 блока и те вече имат сключени договори. За 20 сгради има обявени процедури, за 17 от тях са избрани изпълнители, а в 7 блока се извършва техническо обследване.

За 3 сгради обаче няма желаещи. Това са блокове на ул. "Патлейна", "Христо Смирненски" и бул. 'Славянски". Те бяха част от предишна оперативна програма, където имаше и съфинансиране от страна на собственците, нобяха прехвърлени към националната програма, която е безплатна, обясни директорът на дирекция „Устройство на територията" Валентина Йорданова.



Според нея, заради пропуски в количествените сметки строителите отбягват тези обекти.

Досега сключените договори за безплатно саниране са на стойност 13,5 млн. лева. В следващия програмен период очакваме тази сума да е 30 млн, лева и да се включат поне 40 блока, каза зам.-кметът Боян Тодоров. Той допълни, че вече ннови 15 сгради са подали документите си за включване в процедурата.

Въпреки забавянето което имахме спрямо общини като Смядово и Каспичан, вече сме го наваксали, каза Боян Тодоров и допълни, че забавянето донякъде се е дължало на негативната кампания срещу програмата за саниране.

Той посочи, че в други областни центрове като Варна, Търговище и Разград все още няма санирани сгради.