С решение на Общински съвет – Търговище днес проф. Димитър Овчаров бе удостоен със званието  "Почетен гражданин на град Търговище".  Предложението направи кмета д-р Красимир Мирев във връзка с 80-годишния юбилей на Овчаров и безспорния му принос към музейното дело в Търговище. На церемонията присъстваха съпругата му Мария Овчарова и синът му проф. Николай Овчаров.

Димитър Овчаров и Мария Овчарова са основоположници на професионалното музейно дело и основатели на търговищкия музей като самостоятелен културен институт.

Димитър Овчаров извършва археологически разкопки на 15 обекта в България, като най-голямо внимание отделя на втората българска столица Велики Преслав.

В Търговище той се утвърждава като значим музеен специалист. Организира и провежда първите си самостоятелни разкопки. Успоредно работи за утвърждаването и развитието на музея като авторитетен институт. Постига създаването на модерна постоянна експозиция /1963 г./, осигурява за нея най-подходящата и значима за Търговище сграда - Славейковото училище. Привлича млади и амбициозни специалисти. Развива структурата на музея до класическия вид на общоисторически музей. Влага много, за да се опазят знакови сгради на възрожденската архитектура в Търговище.



Не прекъсва връзките си с Търговище, след като продължава научното си развитие в гр.София. Многократно консултира в практиката своите търговищки колеги археолози. Научен ръководител е на научни форуми, организирани от търговищкия музей, като традиционната Национална конференция „Търговище и Търговищкия край в българската национална история". Научен редактор е на поредицата „Известия на Исторически музей-Търговище", излизаща от 2005 г.