През зимата, за да се осигури нормалното почистване на улици и булеварди в Шумен може да се стигне до репатриране на паркирани автомобили, които пречат на снегорините. За това предупреди заместник-кметът по строителство и екология на Шумен инж. Иван Йонков, по време на пресконференция по-рано днес. По думите му, в договора с „Титан БКС" за зимното поддържане на 66 от основните улици и булеварди в Шумен има клауза, която задължава местната администрация да отстрани паркираните коли по уличното платно, които пречат на почистващата техника.

„Това може да стане с помощта на Сектор „Пътна полиция" или да се стигне и до принудително репатриране на автомобили", подчерта Йонков. Той допълни, че вариант е и ден преди почистването служителите на реда да предупредят собствениците на автомобили да преместят колите си от съответната улица. Като проблемни участъци, където паркираните коли затрудняват почистването през зимата зам.-кметът посочи ул. „Цар Освободител" и част от бул. „Славянски".

Друг проблем за зимното поддържане е почистването на пешеходните зони, тротоарите и прилежащите терени към блокове и търговски обекти. Иван Йонков призова гражданите да почистват тротоарите пред домовете си, за да се улесни проходимостта през зимния сезон.


Освен „Титан БКС", които отговарят за 66 от улиците в града, с почистването ще бъдат ангажирани „Паркинги гаражи и благоустрояване", които ще почистват над 140 улици, включително по-малките и вътрешнокварталните и „Обреден дом", чието задължение е поддържането на Гробищния парк и кв. „Херсон".



Задълженията на фирма „Титан БКС", по договор са да осигурят проходимост по основните пътни артерии на града и до обществени сгради, максимум до 8 часа след приключване на снеговалеж. Това не означава обаче, че по време на валеж снегорините не трябва да работят.

Иван Йонков поясни, че в сила до 31 декември е договор с фирма „Барс" за почистване на общинската междуселищна пътна мрежа. В момента тече и тръжна процедура за следващата година, като единствен кандидат е същата фирма. Местната администрация е осигурила и нужните финансови средства за нормалното посрещане на същинската зима.

Някои от кметовете на села пък ще имат възможността сами да сключат договори за зимно почистване, с което се цели по-бързото почистване на съответните населени места. Останалите села ще разчитат на общинските предприятия и на фирмата, която ще почиства четвъртокласната мрежа.

Общо с 47 собствени машини за почистване разполагат фирмите и предприятията, които са ангажирани със зимното почистване, като при нужда машините могат да станат над 70, тъй кат още бъдат наети и други. Общината разполага и с верижна машина АТЗ, която се използва при екстремни условия за спасяване на бедстващи хора или за превозване на болни или родилки до болнично заведение.

Иван Йонков обобщи, че е създадена организация и всички общински структури са в готовност да посрещнат зимния сезон.