Учениците и преподавателите в Професионалната техническа гимназия „Цар Симеон Велики" в Търговище посрещнаха гости от Италия и Франция. 30 деца и 6 учители са тук по проект „E-day car" /електромобилът на бъдещето/, в който Търговищкото училище си партнира с Институт „Льомоние" в град Каен /Франция/ и техническия институт „Пентасуглия" в град Матера /Италия/.

"Проектът, в който трите учебни заведения участват, е уникален по същността, обхвата и мащабите си. В продължение на 36 месеца учениците разработват различни системи и доразвиват техническите параметри на електромобил „Рено Зуи", произведен през ноември 2014 г. Проектът е високо оценен от Европейската комисия и се нарежда сред първите пет проекти одобрени от комисията за Франция", разказа директорът на Техническата гимназия в Търговище Николай Николов.

В продължение на една година ученици от ПТГ имаха възможността да посетят двете училища-партньори. Там те се запознаха с основните характеристики на електромобила „Рено Зуи". Това е кола, която е закупена като базов модел и учениците от трите партниращи си училища му дават различни подобрения - от дейността на двигателя до всички звуково и светлинни дейности на автомобила.

В понеделник електромобилът бе представен пред учениците, а в ранния следобед и пред жителите и гостите на Търговище. С него ще се запознаят и партньорските фирми, като предприятие „Зенон" - Търговище, където се изработва кабелното оборудване за подобни автомобили.



Други цели на проекта са учениците да се научат да общуват помежду си на английски език, както и да научат още един европейски език. По този начин и да се започнаят с нови култури и обичаи. Другата основна задача е и да започнат децата да мислят като бъдещи инженери и техници, работейки по тези елкторомибили - автомобилите на бъдещето, разказа Мариела Табако, която е преподавател по английски език в италианското училище.

"По учебен план в ПТГ се изучава устройството, поддръжката и експлоатацията на автотранспортната техника. Електромобилите и хибридните автомобили са новости, които са засегнати малко в действащите програми и то в теоретичен аспект. Проектът ще помогне да се актуализира образователния процес и да се засили практическата дейност. Обогатените знания и умения на учителите по професионална подготовка и учениците от специалността ще допринесе за разработване в извънкласни форми на различни транспортни средства, които се задвижват с елекродвигатели - картинги, мотопеди и други подобни", каза още г-н Николов.
Според него, учениците от Техническата гимназия ще извършат четири мобилности. В тях те ще се извършват дейности, свързани с проектирането на машинни елементи в аутокад система, изработване на електронни схеми, както и работа в автотранспортната работилница по електрогенератори - диагностика и отстраняване на повреди.

За гостите от Франция и Италия е организирана и културна програма - в неделя те са посетили Велико Търново, а днес (четвъртък) те ще бъдат във Велики Преслав и Плиска, където да добият представа за нашата история, бит, кухня и съвременно общество, каза още г-н Николов.