Изменението на климата доведе дотам да се борим с болести, които в университета сме изучавали като екзотични и типични само за Африка. Това коментираха на заседание на Областната епизоотична комисия в Разград д-р Илиян Драмалиев и д-р Юлиян Йорданов от Агенцията по безопасност на храните.

Повод за събирането на членовете на комисията бе вземане на мерки за предотвратяване навлизането на болестта „син език” в Лудогорието.

За пръв път тя се появила в България през 1999 г. в Бургаско, после пак през 2006 г. и сега я има в областите Хасково, Кърджали, Смолян, Бургас и Ямбол. Животните се унищожават и районите се дезинфекцират, пръска се срещу насекомите, но въпреки всичко заразата пълзи насам – предупреждават специалистите. Те уточняват още, че стопаните, чиито животни нямат ушни марки, няма да получат обезщетение, ако попаднат в район, в който болестта се разпространява и се наложи унищожаване на овцете им.

Болестта засяга най-вече овцете, по-рядко кози и говеда. Не се среща при хората, но нанася значителни стопански щети – смъртността при овцете е 70%, останалите окуцяват. Симптомите на заболяването са: висока температура, затруднено дишане, посиняване на езика, оток на ушите, рани по копитото, бременните животни абортират.



Синият език се пренася чрез мушички, а влажното време благоприятства тяхното развитие.

Сред мерките, които членовете на Епизоотичната комисия взеха, са: забрана на пазарите за животни в региона, извеждане на паша от 19,00 до 8,00 ч., когато преносителите на заразата - мушичките - са най-активни, вземане на проби от случайно подбрани животни на всеки 2 седмици. Комисията призова общините, които имат средства, да напръскат районите, където се отглеждат овце, а стопаните, също ако имат възможност да пръскат животните си с репеленти.

Специалистите предупредиха изрично, че при установяване на болестта в населено място, се унищожават всички овце и ако те нямат ушни марки, на стопанина им не се полага обезщетение.