Щафета за живот и подписка за превенция и по-строги наказания за нарушителите на пътя тръгна от Разград днес.

На площад „Възраждане“ в града на флашмоб под надслов „Стига смърт на пътя!“ се събраха над 100 деца, младежи и възрастни. Пред тях мъката си първа сподели майката на загиналия във Варна при катастрофа Никола Терзиев – Анелия Терзиева. Тя символично предаде щафетата за живот именно на Варна. Идеята е щафетата да бъде предавана от областен град на областен град, като навсякъде остава по 3 седмици, в който период се организира инициатива, свързана с безопасността по пътищата и насочваща внимание към петиция, също тръгваща от Разград. Целта е гражданското общество заедно с местната и централната власт да работи за превенция и промяна на законите в тази сфера.  „Ако България не се събуди, младите хора ще продължават да мрат по пътищата“ – сподели покрусената майка.

След нея към отговорност зад волана призоваха двама автомобилни състезатели – Красимира Стоянова и Румен Костадинов. Те апелираха към младите хора да не се състезават по пътищата, а по пистите.

Подкрепа за инициативата изрази и управителят на  Съюза на българските автомобилисти в Разград Живко Каспаров.



Организаторите на събитието Полина Иванова от сдружение „Да бъдем хора“ и адвокат Калоян Монев призоваха присъстващите към минута мълчание в памет на жертвите на безсмислената война по пътищата и да запалян свещичка и поставят цвете пред табло със снимки от тежки катастрофи, станали в Лудогорието.

Над 100 човека се включиха в подписката, която скоро ще се превърне и в интернет петиция. В нея основните искания за промени в Закона за движение по пътищата са свързани с младите шофьори: въвеждане на отличителни знаци за тях, видеорегистратор, пълна забрана за употреба на алкохол при шофиране, обучение в автомобилните школи при тежки условия – при дъжд, сняг и през нощта, пробационен срок от 2-3 години, в който да шофират с придружител .

Това са малки неща, но може да преобърнат ситуацията към добро – категоричен бе адвокат Калоян Монев.