Общо осем награди получиха представители на Капански ансамбъл-Разград за половинвековния юбилей на културната институция. Призовете бяха връчени  в края на грандиозния спектакъл под надслов „50 години отдаденост – алманах на капанците“ тази вечер, поради големия интерес той ще има повторение на 6 октомври – уточниха от ръководството на Капански ансамбъл.

Близо 3 часа с антракт по средата продължи представянето на емблематичните за капанци песни, танци и мелодии. Във втората част декорите се смениха и публиката видя отново и един от най-новите, но вече обичани спектакли на Капанския ансамбъл“ „На кино“. След него на сцената излязоха мъже и жени без фолклорни костюми, оказа се, че това са бивши танцьори от ансамбъла, които си припомниха тръпката да си отново на сцена, след хорото, което изпълниха, и те останаха на сцената за бурните овации и финални думи.

Пръв подарък поднесе кметът на Разград д-р  Валентин Василев – лаптоп за административната работа на ансамбъла – уточни той след като прочете поздравителния си адрес. Пожелания в писмен вид имаше и от: заместник-председателя на Парламентарната комисия по култура и медии Ирена Соколова, председателя на Общински съвет-Разград Надежда Радославова, областният управител Манол Кившанов, депутатите Михаил Тодоров, д-р Хасан Адемов и Ахмед Ахмедов, ПФК“Лудогорец“, Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, ансамбъл „Загоре“, Северняшкия ансамбъл, ансамбъл „Росна китка“, ансамбъл „Мизия“ и други. Няколко пъти по-дълъг бе списъка с хората и институциите, изпратили цветя за юбилея.

Кметът д-р Василев представи и първата награда за Капански ансамбъл, тя е от министъра на културата Вежди Рашидов – Грамота за принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство на България. 


Останалите призове са от Съюза на българските музикални и танцови дейци. Връчи ги заместник-председателя на организацията Любчо Василев. От него Сребърна лира получиха танцьорката Цветелина Митева и музикантът Димитър Димитров, Златна лира бе връчена на: певиците Силвия Симеонова и Теодора Дамянова, танцьорката Цветелина Дечева и музикантът Станчо Станчев. Със сребърно огърлие пък бе закичен директорът и главен художествен ръководител на Капанския ансамбъл Румян Занев.

Още снимки вижте тук.