Новоучредено читалище праща на Вежди Рашидов картичка – победител в конкурс
77052

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Новоучредено читалище праща на Вежди Рашидов картичка – победител в конкурс
  • Новоучредено читалище праща на Вежди Рашидов картичка – победител в конкурс

Картичка – победител в конкурс ще изпрати управата на новоучредено читалище от Разград на министъра на културата Вежди Рашидов.

Конкурсът „Весела Нова година“ бе обявен от читалище „Делиорман 2014“ за възпитаници на детски градини от Лудогорието. Представени са 80 творби от 9 детски градини и едно арт ателие. Управата на читалището подреди изложба от картичките в Детския отдел на Регионалната библиотека в Разград, там те ще останат до 22 декември, след което ще бъдат изпратени от името на читалището до представители на различни институции. За министъра на културата Вежди Рашидов е определена картичка, изработена от възпитаници на ЦДГ №2 в Разград с използване на техниката квилинг.

На първо място журито в състав: художниците Таня Грозева и Осман Исмаилов и заместник-председателят на Съвета на децата към Агенцията за закрила на детето Фахредин Молламехмедов е поставило още една картичка – на Джемал Мустафа от ЦДГ“Детелина“.  Наградата за Джемал е детски таблет с образователен характер, а за детската градина на първо място – образователна игра „Опознай България“. На второ място са класирани три деца – Алейна от ЦДГ“Радост“-с. Мортагоново, Арда от ЦДГ“Щастливо детство“-Раковски и Берен от ЦДГ“Осми март“-Дянково, те ще получат раници от организаторите на конкурса. На трето място журито е поставило Дорияна Петрова от Детско арт студио и Гизем от ЦДГ“Шестте ястребинчета“-Липник. Техните награди са комплекти за рисуване. Поощрителни награди – конструктори – има за всички участвали детски градини.

Конкурсът за новогодишна картичка е първата проява на четвъртото разградско читалище, след „Развитие 1869“, „Напредък 1901“ и „Бузлуджа 2010“. НЧ„Делиорман 2014“ е учредено на 1 ноември. Целта му е да съхранява бита, културата и обичаите на населението в Лудогорието. На всички етноси, но най-вече на турския - уточняват от читалищната управа. В читалището ще има място за театрални постановки, кръжоци, обучение на танцови и хорови групи – обяви неговият председател Хабибе Расим. Сред първите дейности на читалището ще е възстановяване на фолклорния ансамбъл „Разградските хубавелки“. Самата председателка на читалището  е танцувала в този състав, сега е служител в администрацията на Районен съд-Разград.



Очаква се скоро новата културна институция да получи и общинска сграда за ползване като своя база.