Невероятен Теодосий Спасов импровизира на творби на Александър Христов
90845

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Невероятен Теодосий Спасов импровизира на творби на Александър Христов
  • Невероятен Теодосий Спасов импровизира на творби на Александър Христов

Сам, с квартет „Българка Джуниър“ и с двама музиканти от Капански ансамбъл, уникалният кавалджия Теодосий Спасов представи пред разградска публика импровизации върху творби на Александър Христов. Това стана на юбилейния концерт послучай 80-годишнината на разградския композитор.

Тъй като той вече е носител на най-голямата награда на община Разград – почетен гражданин – от местната управа получи и почетен плакет, а от общинските съветници – картина на художника Красимир Хараламиев. Връчи му ги председателят на Общинския съвет Надежда Радославова.

Квартет „Джуниър“, с които маестрото работи от години, пък му подариха икона, а музикалният им подарък бе съвместен с Теодосий Спасов, чуйте го в прикачения звуков файл.

Световноизвестният музикант пък призна, че е в импровизациите си е ползвал фолклорните мелодии, събирани от Александър Христов. На тазвечершния концерт обаче импровизира върху авторски произведения на маестрото. Първо сам, а след това с наречения от него „оркестър „Младост“ – гъдуларят Станчо Станчев и Деян Денчев на тъпан.



Теодосий Спасов припомни, че е наполовина капанец – майка му е от Глоджево, и е дишал лудогорския въздух. Поздрави публиката, която посещава концертите на Капанския ансамбъл, с което доказва, че българският дух е жив.

В юбилейния концерт на Александър Христов, организиран от община Разград и Съюза на българските композитори участваха с изпълнения на творби на разградския композитор Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“ с диригент Красен Иванов и Капански ансамбъл с художествен ръководител Румян Занев.

Сред прекрасните изпълнения на всички, излезли на сцената, неприятно впечатление голяма пауза след изпълнението на симфоничните музиканти, в която се оказа, че няма кой да изнесе столовете им, та се включиха както ръководителят на Капанския ансамбъл Румян Занев, така и самият юбиляр.

В началото на концерта, който бе посветен и на 1 ноември – Денят на народните будители, бе официално връчена наградата „Никола Икономов“. Получи я учителката, изследовател и краевед Веселина Милушева. «За дългогодишна професионална, изследователска, краеведска и обществена дейност по значими за региона теми са аргументите за връчване на Веселина Милушева на наградата на името на Никола Икономов. „Благодаря на Инициативния комитет, на съветниците и на всички, които оцениха моята учителска и изследователска дейност“ – каза Милушева при получаването на наградата.