Намалява интересът към ваксините за рак на маточната шийка
77079

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Намалява интересът към ваксините за рак на маточната шийка
  • Намалява интересът към ваксините за рак на маточната шийка

Едва 18,5% от 12-годишните момичета в Разградско, които подлежат на безплатна ваксинация срещу рак на маточната шийка са се подложили на профилактика през 2014 г. Това обяви директорът на Регионалната здравна инспекция в Разград д-р Йорданка Николова, която е и областен координатор на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. Тя призна, че има села, в които родителите не желаят дори да се проведат информационни срещи.

Забавените преводи на финансирането по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка и антиваксиналните движения в интернет са сред причините за по-малкия обхват на програмата в Разградско през отминаващата година – обяснява д-р Николова. Има села, в които родителите отказват да се проведат информационни срещи.

През първата година от старта на програмата – 2013 г. - в Лудогорието с пълна ваксинация с трите етапа са 39,1% от 12-годишните момичета. По този показател Разград е на трето място в страната. През 2014 г. подлежат на ваксинация 588 момичета – навършващи 12 години и с избран личен лекар. От тях със завършена схема за имунизация са 109.

За 12-годишните ваксините са безплатни, а иначе струват 450 – 500 лв. Има избор между две ваксини Церварикс и Силгард, има три приема. Няма данни в Разградско да има нежелани реакции след ваксинации. Според статистиките в световен мащаб ракът на маточната шийка е четвъртото по честота раково заболяване сред жените между 20 и 45 години.



Отчетът за работата през годината по Националната програма трябваше да бъде представен на заседание на Областната комисия по реализацията на програмата, тя обаче не събра кворум от две трети и заседание не се проведе.