Двама млади художници днес получиха призовете си от участие в международен конкурс в руския град-побратим на Разград Орел. Връчи им ги кметът на Разград Денчо Бояджиев.

11-годишната Божидара Аврамова от ОУ“Н.Й.Вапцаров“ и 14-годишният Станислав Савов от ОУ“Ив.С.Тургенев“ са участвали през миналата година във второто издание на международния конкурс „Иван Сергеевич Тургенев – четем, рисуваме“. Надпреварата се организира в руския град-побратим на Разград, в първия й тур участвали над 1500 рисунки от 10 държави.

Във възрастова група 11-13 години акварелният портрет на героинята на Тургенев Ася на Божидара е класиран на първо място, графиката на Станислав пък е сред 200-те избрани да участват в юбилейната изложба. Двамата млади художници са поканени да участват и във втория тур, който се провежда в Орел през октомври, но по финансови причини, не заминават за Русия. При връчването на дипломите за отличното им представяне кметът Бояджиев увери, че ако тази година има подобни постижения ситуацията с липса на пари за пътуване няма да се повтори.

Той връчи диплом за масово участие и на директора на ОУ“Ив. С.Тургенев“ Милена Орешкова, от школото изпратили общо 19 рисунки за конкурса. Призова получиха и преподавателите на двамата малки художници – Катя Даскалова от ЦРД и Георги Иванов от ЦУТНТ.



Божидара и Станислав бяха вписани и в Книгата на призьорите на община Разград, момичето написа мисълта на Сартр „Човек сам прави себе си“, а момчето нарисува усмихнато човече.