Един недоволен взе думата на заключителната пресконференция по проекта „Създаване на зелена и достъпна градска среда в централната градска част на Разград“. Проектът приключва официално на 18 декември, за утре е насрочена Държавната приемателна комисия, която по закон издава разрешителното за ползване на обекта.

На финалната пресконференция присъства и кметът д-р Валентин Василев заедно със заместниците си Галина Георгиева и Ердинч Хасанов и председателя на Общинския съвет Надежда Радославова. Василев пръв взе думата, като подчерта, че проектът и изпълнението му са наследени от предходен мандат и се надява на безпроблемно завършване. Той отбеляза, че предстои разплащане с фирмите изпълнители и допълнителни разговори с тях, като изрази надежда, че няма да се налагат допълнителни ремонти. Ще изисквам нещата да бъдат изпълнени добре, каза д-р Василев в заключение.

Дейностите по проекта и резултатите от тях представи неговият ръководител Ивайло Ганев. Строително-монтажните работи са реализирани на обща площ 58 000 кв.м.; реконструирани и изградени са над 2600 м. велоалеи; инсталирано е енергоспестяващо осветление; изградени са рампи за лица с увреждания над 1100 кв.м; изпълнени са пешеходни настилки над 36 000 кв.м.; рехабилитирани са над 19 000 кв.м. улични настилки; реконструирани са 5 фонтана; изградени са водна завеса и водно огледало; реконструирани са 4 чешми, от които едната двулицева с архитектурни елементи; обособени са места за отдих и социални контакти в пешеходната зона и междублоковото пространство с монтирано парково обзавеждане; подобрени и изградени са 13 000 кв.м зелени площи; изградена е рампа за лица с увреждания и достъпен подход за детски колички от площад „Момина чешма“ към ул. „Жеравна“; изградено бе кръгово кръстовище.

Създаде се устойчив, динамичен и удобен градски център – заяви Ганев.

В тази теза го подкрепи главният архитект на Разград Петър Сергев. „Твърде горд съм с това, което се случи“ – започна той. Вече центърът се осмисля като обединен, а не просто като една затворена за автомобилно движение улица – коментира той. Освен обвинения към медиите, които обобщи без да конкретизира за кои точно се отнася, че публикуват негативни коментари за проекта, Сергев изрази и огорчението си от отношението на разградчани към вече изграденото. Вандалските актове са факт – опит да се открадне ефектното осветление на фонтаните, разглобяване на пейките, счупване на крана на чешмата с герба – даде примери и Ивайло Ганев. Той обаче уточни, че като част от проекта вече е свързано с полицията видеонаблюдението в централната част на града и извършителите на подобни хулигански прояви бързо ще получават възмездие.



Позитивното си отношение към новия вид на града изрази и архитект Илко Илиев, който е родом от Разград, но живее в столицата и доскоро е бил експерт в МРРБ. „Радва ме новата визия на Разград“ – заяви той.

След него се появи единственият негативен коментар на резултатите от проекта. Критиката на председателя на Съюза на инвалидите в Разград Иванка Петкова бе по отношение на рамката от площад „Момина чешма“ към ул. „Жеравна“. Заради множеството кръстосвания времето, за което се стига от началната до крайната точка на рампата, е 5 часа – установили от опит двама разградчани с инвалидни колички. Да се направи така, че тя да е удобна за хората с увреждания – призова Петкова.

Има участъци, в които има разминавания и те ще бъдат отстранени – обеща Ганев. Архитект Илин Солаков, който е проектант на площада и на подхода към „Орел“ обясни, че всичко е съобразено с нормативната уредба и няма друг начин да бъде преодоляна огромната денивелация освен кръстосванията.

Други отзиви за резултатите от проекта нямаше.

Проектът „Създаване на зелена и достъпна градска среда в централната част на Разград“ е на обща стойност 5 259 314,95 лв., по Оперативна програма“ Регионално развитие“ отпуснатите средства са 4 164 622,46 лв., съфинансирането от националния бюджет е 489 955,59 лв., а от бюджета на община Разград – 244 977,79 лв. Строително-монтажните работи по него извърши консорциум „Разградски строител”, в който влизат фирмите „Строймонтаж”, „САВ”, „Валли 10” и „Антора”.