Промениха две от присъдите на внуците на Рашков
73660

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Промениха две от присъдите на внуците на Рашков

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Промениха две от присъдите на внуците на Рашков
  • Промениха две от присъдите на внуците на Рашков
  • Промениха две от присъдите на внуците на Рашков

Пловдивският апелативен съд измени две от присъдите на внуците на цар Киро - Кирил Рашков и Костадинка Рашкова, за неплатени данъци.

Съдът отмени административното наказание глоба на Кирил Рашков в размер на 5000 лв., като вместо това го осъди на една година и 4 месеца лишаване от свобода и глоба от 800 лв. Това наказание се обединява с по-стара присъда на Асеновградския районен съд за закана за убийство, заради която Кирил Рашков вече е излежал 2 години в затвора. Така присъдата му става 2 години лишаване от свобода и 800 лв. глоба. На практика обаче внукът на цар Киро няма да лежи нито ден зад решетките. Той ще се води осъждан за данъчни престъпления, защото на практика това е рецидив, след като вече е бил осъден за закана за убийство.

Пловдивският апелативен съд измени присъдата на Костадинка Рашкова от 2 години и 8 месеца лишаване от свобода условно за невнесени данъци в размер на над 13 000 лв. Съдът намали наказанието на 2 години лишаване от свобода и потвърди условната присъда с 3-годишен изпитателен срок.

Присъдите на Кирил Рашков и Костадинка Рашкова подлежат на обжалване пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.



Присъдите на Ангел Рашков и съпругата му Гергина - по 5000 лв. глоба за всеки, не подлежат на обжалване, постанови Апелативният съд.

И четиримата подсъдими бяха признати за виновни в това, че от 15 април 2003 до 30 април 2011 година, при условията на продължавано престъпление, като физически лица са избегнали плащането на данъци в особено големи размери за периода 2002 – 2010 година. Синът на цар Киро - Ангел Рашков, е укрил най-много средства - близо 70 000 лева, които заедно с лихвите са станали над 111 000 лв. Съпругата му Гергина е укрила 32 000 лева, които заедно с лихвите надхвърлят 62 000 лв. Синът им Кирил дължи 51 500 лева, а дъщеря им Костадинка - 13 000 лева. Парите са спестени от фирмата "Евро стандарт” ЕООД, която стопанисва спиртоварната в Катуница. С изключение на Костадинка, всички останали са внесли дължимите суми в бюджета.

Ще разговарям с моите клиенти дали ще обжалваме присъдата. Все пак съдът намали присъдата на Костадинка, затова смятам, че тя няма да обжалва, коментира след заседанието адвокатката на Рашкови Росица Драгинова.