Кирил Рашков остава в ареста
73926

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Кирил Рашков остава в ареста
  • Кирил Рашков остава в ареста

Кирил Рашков остава в ареста. Това реши Апелативният съд, потвърждавайки наложената му на първа инстанция мярка за задържане под стража. Цар Киро не се яви днес в съда при обжалването на решението на Окръжния съд от 14-ти юли, като за целта бе подал молба с аргумента, че вчера е изписан от болницата.

Прокуратурата представи две експертизи. Едната е химическа и е за опасното действие на двете шишета живак, открити в автомобил, пътувал от  Турция към България. Има и комплексна четворна съдебно медицинска експертиза, според която Рашков може да лежи в ареста. Представени бяха и протоколи за разпит на двама свидетели- Михаил Дерменджиев и Стефан Ботев.

Три са обвиненията срещу Кирил Рашков. Най- тежкото от тях е за контрабанда на опасния живка, и предвиденото наказание е до 15 години лишаване от сводбода, каза прокурорът Андрей Атанасов. (Чуйте повече в прикачения звуков файл)

Второто обвинение е за държане на живак, а третото е за притежание на археологически ценности, тъй като в дома му са открити 25 антични монети.



Според апелативния прокурор версиите за живака са много, но по-обективно издържана е версията за използването на опасното вещество за производство на злато по стар и неефективен начин.  Според свидетелски показания, Рашков се интерсувал от производство на синтетични наркотици и снабдяване с взривни вещества.

Живакът е бил в автомобила на сина на Рашков и е бил в течно състояние, каза преди днешното заседание адвокатът на Цар Киро, Росица Драгинова.  Тя изтъкна, че има разкрити мобилни пунктове за предаване на живак като представи информация от екоинспекцията.