Детско погребение и два бронзови кръста - реликварии откриха на Голямата базилика
90316

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Детско погребение и два бронзови кръста - реликварии откриха на Голямата базилика
  • Детско погребение и два бронзови кръста - реликварии откриха на Голямата базилика

27 погребения са разкрити вече при разкопките на Епископската базилика в центъра на Пловдив. Това разказа за Дарик Жени Танкова, ръководител на проучванията на обекта. В процеса на работата археолозите са открили множество елементи - колони, бази и капители, което за пореден път потвърждава богатото вътрешно оформление и интериора на базиликата, построена в началото на V век, подчерта още тя.

Последно археолозите са попаднали на детско погребение с 4-ри стъклени гривни. По думите на Танкова, откритите погребения са от времето, когато сградата на базиликата е спряла да функционира като такава, била е разрушена и в нейните руини възниква средновековен некропол.

Най-ценната и важна находка от последните разкрития на археолозите на обекта са два кръста-енколпиони, които са били положени върху гръдната област на един от погребаните индивиди.

Все още не може да се каже каква народностна група е оставила костите си на терена на Голямата базилика. Това ще стане ясно след като ескперти направят антропологичното изследване,  обясни Танкова.



Припомням, че археологическите разкопки на северната част на Голямата Базилика стартираха това лято. Проучванията струват 10 милиона лева - половината от тях осигурени от „Америка за България“, другата сума от Община Пловдив.

Епископската базилика е изключително мащабна по размери, датирана е IV-VI век, което я прави най-голямата сграда от този период на територията на България. Обектът е обявен за паметник на културата.

Цялостното експониране на Голямата базилика включва изграждането на музей и оформянето на красиво площадно пространство пред католическа катедрала „Свети Лудвиг” в града. Предвижда се дейностите да приключат през есента на 2018 година.

Още чуйте в разширения репортаж.