14 проектни предложения за регионални програми за заетост бяха разгледани днес по време на заседание на Комисията по заетост към областния съвет за регионално развитие. Той се проведе в Плевен под ръководството на зам.-областния управител на Плевен Тошко Гетов.

Проектите са на обща стойност 863 хил. лв. и ако бъдат одобрени, по тях ще се разкрият около 293 нови работни места в областта, допълни той. Регионалните програми са разработени от 9 плевенски общини, а вносител на една от тях е Областна администрация Плевен. Проектът й е свързан с поддръжката на парк «Кайлъка».

Основните дейности, които са планирани по регионалните програми, са свързани с поддръжка на съществуваща инфраструктура, най-вече на паркови пространства и зелени площи. Част от дейностите пък са свързани с лесоустройствени мероприятия, с охрана и опазване на общинско имущество - училища, детски градини и читалища. Програмата, внесена от община Искър, е за опазване на книжния фонд на читалищата.

Проектите на програмите трябва да бъдат представени за разглеждане в Министерството на труда и социалната политика до края на месец септември. Дали те ще бъдат включени в Националния план за действие по заетостта през 2011 год. и финансирани ще се разбере в края на 2010 год., уточни още зам.- областният управител Тошко Гетов.