Залата на Езиковата гимназия в Кюстендил стана сцена на езиковото многообразие. Ученици от гимназията четоха част от любимите си книги на английски, немски и испански език. Поводът бе Европейският ден на езиците, който се отбелязва днес. В момента в Европа най- говоримият език е руския, на който говорят над 150 000 000 души, а най- изучаваният е английският.


„Ние традиционно отбелязваме Европейският ден на езиците. Чрез този празник в нас се изгражда усещането за принадлежност към европейското езиково семейство. Днес ще представим и помощник- учителят по английски език американеца Маркъс Майкъл, който тази година ще работи в Езикова гимназия. Това става по съвместен проект с Фондация Америка за България", заяви директорът на училището Иванка Янкова.


„За първи път съм в България. Все още научавам много неща за страната. Едва от 4 седмици съм тук. Избрах България ,защото тя подхожда най- много на моите интереси. Отрасъл съм в провинцията и много ми харесва природата тук. Нивото на българските ученици е много по- високо отколкото очаквах. Много са интелигентни", заяви Маркъс Майкъл. Той е завършил държавният университет в Охайо. Неговата специалност е преподаване на английски език като втори чужд език.