Вече действат сформираните в Каварна работни групи по казуса със защитените зони
Браншовите организации в крайморска Добруджа настояха пред министъра на околната среда и водите Нено Димов да се направи ново очертаване на териториите, които влизат в защитената зона „Комплекс Калиакра”. Това стана на среща в Каварна на министъра с местната общност и власти. Сформираните в морския град работни групи по казуса вече действат за преразглеждане на Плана за управление на зоната. 

Групите са четири – по земеделие, енергетика, риболов и строителство и туризъм, и ще търсят балансирано решение на проблема.

До средата на другата седмица те ще изпратят в министерството становища по плана. След това ще се проведе среща между работните групи и експертите на Министерството на околната среда и водите на място в Каварна, заяви министър Димов. Според него е необходимо да бъде намерено максимално балансирано решение между различните засегнати страни.

Министърът обясни, че в плана за управление  има безспорно  добри, но и безспорно неприемливи моменти.  Неприемливо  е например действащо гробище в село Топола да влиза в НАТУРА 2000 и е очевидно, че то трябва да бъде извадено от зоната, каза Нено Димов, който след срещата посети гробището.


На срещата бе заявено желание за ново очертаване на териториите, които влизат в защитените зони. Министър Димов подчерта, че е възможно международно признат колектив от български учени да направи такива описания по стриктно спазена методология.

„Така ще се види дали всичко, което е картирано, отговаря на изискванията, кои са районите и какво трябва да бъде направено. Това обаче е средносрочна мярка, краткосрочната е разглеждането на плана за управление”, заяви министърът.

Кметът на Каварна Нина Ставрева посочи, че министър Димов е обещал местните власти да получат първичните данни за теренните проучвания, които са правени, и методологията, по която е очертана територията на защитената зона. Тя изрично подчерта, че е важно работните групи и експертите да действат на място,  „защото ако първичната работа беше свършена на място, днес нямаше да го има този проблем”.

Група недоволни граждани посрещнаха министър Нено Димов пред общината с плакати, които бяха издигнати и при големия протест миналата седмица срещу забраната да се извършват икономически дейности в защитените зони. "Върнете ни парите за закупените земи", "Добруджа ви храни, а вие я предадохте" и "Милиони от НАТУРА за вас, кредити и мизерия за нас" бяха част от лозунгите.