Проектобюджетът на Добрич за 2016 година е в размер на 46 612 000 лева, от които 26 577 600 лева са за делегираните държавни дейности, а 20 034 600 са местните приходи и разходи. Цифрите бяха съобщени по време на първото публично обсъждане на бюджетната рамка. Проектът за местните приходи за 2016 година не предвижда  промени в размерите на местните данъци и такси.

Плануваните данъчни приходи са в размер на 6 500 500 лева. За сравнение началният план в бюджета за миналата година е бил 6 111 000 лева. Предвидените неданъчни приходи – от доходи от собственост, общински такси, концесии, глоби и санкции, са 10 855 150 лева, при начален план за миналата година от 12 112 500 лева. Бюджетната рамка беше представена от Снежка Димитрова, директор на дирекция „Бюджет и финанси”. Кметът на града Йордан Йорданов не присъства на публичното обсъждане, заради неотложни ангажименти в столицата. Той беше представен от заместниците си д-р Емилия Баева и Росица Йорданова. В залата присъства и Елка Димова, която ще бъде назначена за зам.-кмет по финансите.

Образованието е с най-голям дял в общата макрорамка на проектобюджета. За него са предвидени 20 183 290 лева, като 18 657 100 от тях са за държавни дейности, а останалите 1 480 190 за местни. Общинското финансиране на тази функция е насочено основно за издръжка на децата от детските градини – 1 200 000 лева.

За функция „Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда”, която се  финансира изцяло от общински приходи, са заделени 10 976 217 лева. Част от тях са за осветление на улици и площади - 600 000 лева и за текущ ремонт на уличната мрежа - 800 000 лева. 1 430 000 лева ще се използват за поддържане на светофарни  уредби, полагане на хоризонтална маркировка, поддържане на предпазни съоръжения, ремонти на общински имоти.  1 385 000 лева са предвидени за дейност „Озеленяване” , а 6 690 750 лева за дейност ”Чистота”, като в т.ч. са включени и средствата в размер на 607 000 лева, получени от РИОСВ за изграждане на площадка за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинства. Проектът за Капиталовата програма на общината за 2016 година е в размер на 1 838 000 лева и предвижда изграждане на битова канализация по улиците „Разлог”, „Вежен” и „ Липите”, основен ремонт на покрива на концетна зала „Добрич”, основен ремонт на общинския път за село Богдан до границата с община Добричка, изграждане на повдигнати пешеходни пътеки, изграждане и ремонт на детски площадки и други.



С проекта на бюджет са осигурени 78 000 лева за поевтиняване на картите за градски транспорт на пенсионери над 70 години и 42 000 лева за безплатни карти  на хора с увреждания. 830 000 лева са предвидени за издръжка на ПФА”Добруджа”, Камерния и Духовия оркестър. Спортните клубове ще се подпомагат с 650 000 лева.

В публичното обсъждане на проектобюджета се включиха общински съветници от ГЕРБ, БСП и Атака, интерес проявиха и граждани. Поискано беше да се възстанови поп-рок конкурсът „Сарандев", който не се провежда от 3 години насам, да се изградят хосписи и център за жертви на домашно насилие, да влезе в регулация местността „Лозята”, да се ремонтират улиците „Разлог“ и „Вежен“, да се създаде туристически информационен център, да се завърши блок „Добрич“, да се изградят мини голф игрища.

Пламен Николов от името на ВМРО предложи да се възстанови общинската програма „Ин витро“, за която да бъдат отделени 25 000 лева, а 40 000 лева да бъдат предвидени за отбелязването на 100-годишнината от Добричката епопея.

Председателят на Общинския съвет Иво Пенчев направи предложение да се купят 20 микрофона за залата, в която се провеждат общинските сесии, а на следващ етап да се помисли и за ново обзавеждане. Общинският съветник Божанка Вуцова от името на младежката организация на ГЕРБ предложи да се направи реконструкция на централния кооперативен пазар, а също да се изгради паркинг на няколко етажа в района на комплекс „Изида”, където по думите й са разположени много спортни школи и недостигът на паркоместа предизвиква недоволство. Тя отбеляза, че за реализацията на проектите могат да се използват възможностите на публично-частното партньорство или да се търсят външни инвеститори.

Общинският съветник от БСП Мая Димитрова предаде искането на граждани за ремонт на улици „Черно море”, „ Чайка”,  „Гривица" и „Хан Крум”. Колегата й Светлин Колев предложи да се заделят средства за ремонт на родната къща на Адриана Будевска и да се възстанови експозицията.

Атанас Атанасов от Атака направи предложение в бюджета да се предвидят средства за създаване на общински фондове, за финансирането на които да се търсят и спонсори. Би могло да се започне с формирането на здравен и социален фонд, смята Атанасов.

Управителят на ДКЦ-2 д-р Валери Веселинов настоя за повече средства за работещата  в лечебното заведение онкокомисия.

Младен Матеев – общински съветник от ГЕРБ, предложи да се увеличат средствата за спорт от 650 на 950 хиляди лева и в Добрич да се изгради още един плувен басейн, който да бъде позициониран в някой от кварталите на града или в някое училище.

„Опитваме се да предоставим в достъпен формат нашите политики и приоритети за следващата финансова година. Целта ни е да направим съпричастни и по-информирани всички граждани за намеренията на общината как ще финансира приоритетите си  чрез бюджета. Новата философия на бюджет 2016 е не просто разходи, а резултати. Всички мнения и предложения на граждани ще бъдат записани и при следващото публично обсъждане ще им бъде обърнато внимание”, коментира зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева.