Фенове на Николай Димитров гледаха церемонията на видеостена
Кметът на Несебър Николай Димитров, който бе задържан дни преди изборите и обвинен за купуване на гласове, бе доведен днес под конвой от столичния арест в общинския съвет, за да положи клетва. Той бе посрещнат от стотици пръвърженици със скандирания "герой" и "невинен". И бе изпратен със... съветската военна песен „День победы”, която прозвуча в залата на местния парламент. До него плътно бяха двама полицаи и съпругата му, която не можа да сдържи сълзите си. Цялата церемония бе наблюдавана от огромна видеостена, монтирана през сградата на Общинския съвет в Несебър.



„Прожекторите на обществения интерес, днес са насочени към тази зала - нека това, което осветят бъде достойнство, мъдрост и грижа за хората. Вярвам, че независимо от политическата си разноликост, ще намерите човешко единомислие.


В понеделник: Кметът на Несебър полага клетва под конвой

Вярвам, че въпреки ситуацията, с която стартирате своето управление, ще намерите правилния тон и действия, за да останат делата ви в историята, като повод за гордост“.

С тези думи се обърна Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков към кмета Николай Димитров и общинските съветници по време на първото заседание на местния парламент в града. 

„Благодаря на съгражданите си, които не се поддадоха на провокацията, на гнусната интрига и по достойнство оцениха работата, която вършим аз и колегите ми, за развитието на Несебър. На хората искам да кажа, че ги обичам", каза градоначалникът под аплодисменти.


Адвокат Ина Лулчева: Спецсъдът няма правомощия да задържа Николай Димитров

"На тези, които създадоха тази интрига и провокация, не пожелавам да преживеят това, което преживяваме аз и семейството ми. Те няма да го издържат. Благодаря на Господ за това, че закриля мен и семейството ми в тези тежки моменти", заяви Димитров.

Нов митинг в подкрепа на кмета на Несебър в понеделник

Николай Димитров нямал проблем да гледа всекиго в очите и благодари на несебърлии, че опазили града и общината, очевидно визирайки техния вот за него самия. 

Клетва под конвой за кмета на Несебър?

"А на всички новоизбрани общински съветници и кметове на кметства - надявам се, че както по време на кампания заявяват, че ще работят за доброто на община Несебър, да докажат това през следващите години", каза още кметът с белезници.

След края на сесията, Димитров ще бъде върнат обратно в ареста. С него ще бъде и другия обвинен общински съветник Петър Хрусанов. Третият  задържан- общинският съветник Георги Георгиев е останал в ареста.  „Скоро ще си дойдем. Искам да аплодирате всички тези служители, които ни доведоха, защото те ни докараха живи и здрави. Трябва да тръгваме, скоро ще се видим”, обърна се Димитров към привържениците си. 

Днес защитата на градоначалника пуска нов сигнал до всички ангажирани институции за незаконосъобразността на действията на спецпрокуратура и спецсъда.