Кулминацията ще е вечерен концерт с участието на група „МОЛЕЦ“ и Веселин Маринов
За първи път Бургас празнува Летен Никулден. На площада в Бургас бяха раздадени 1400 порции рибена чорба и близо 3000 порции миди.

Шеф Иван Звездев се състезава с готвача на Остров „Св. Анастасия” по приготвяне на миди - с булгур по софийски или с ориз по бургаски.

„Бургас винаги трябва да изненада с нещо ново. С Летния Никулден по-шумно отваряме вратата към лятото. Идеята е в един сезон с по-приятно време, когато Бургас е слънчев и зелен, да попразнуваме по морски, като поканим и гости от чужбина и други кътчета на България да се повеселят заедно с нас”, заяви Дияна Саватева - зам.-кмет по култура в Общината.

Летен Никулден е православен празник, на който се почита свети Николай Чудотворец. Честването традиционно е в дните около 9 май, когато мощите му са пренесени в италианския град Бари. В народния календар се почита от векове, най-вече сред източните славяни. 

Кулминацията ще е вечерен концерт с участието на група „МОЛЕЦ“ и Веселин Маринов. Но през деня ще има много други събития и забавления, както и морски ритуали. Рибен курбан и безплатна дегустация на миди по бургаски - това пък е кулинарният акцент на празника.

В българската народна традиция Летният Никулден, наречен още „Свети Никола Летни“ и „Сухи свети Никола“, се тачи против градушка и за предизвикване на дъжд. В Етнографския музей в Бургас бяха пресъздадени обичаите „Пеперуда“ и „Герман“ и беше приготвен така нареченият „пеперуген хляб“ и да видите глинената фигура на Герман, елате в Етнографския музей. 

Цялата програма вижте ТУК.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС