Отлагат цифровизацията, докато социално слабите не получат декодери
65833

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Отлагат цифровизацията, докато социално слабите не получат декодери
  • Отлагат цифровизацията, докато социално слабите не получат декодери

Цифровизацията няма да започне на 1 септември, съобщи заместник-министърът на транспорта Георги Тодоров. На тази дата бе предвидено да започне излъчване само на цифров сигнал и спиране на аналоговия, но тъй като все още няма декодери на територията на цялата страна, цифровизацията ще се отложи за по-късен етап, а аналоговата ефирна телевизия няма да спре от 1 септември.

Цифровият- и аналогов телевизионен сигнал се излъчват съвместно от март тази година. За момента се изпълнява обществена поръчка за доставка и разпространение на декодери в Южен Централен, Северозападен и Североизточен район, както и район „Оборище" в Столична община. Според приетите планове за цифровизация в страната трябва аналоговият сигнал да спре след по-малко от месец, на 1 септември. Това обаче няма да се случи, защото все още има райони, в които няма декодери.

„Докато не се осигури възможност всички правоимащи лица да се снабдят с декодиращи устройства, аналоговият сигнал няма да бъде прекъсван. Няма да допуснем по никакъв начин правоимащо лице, в който и да е район, да няма възможност да се снабди с декодиращо устройство, в същото време да му бъде преустановен аналоговият сигнал", категоричен бе Тодоров.

Причината за забавянето е неяснотата кога точно ще започне изпълнението на обществената поръчка за доставка и разпространение на декодери в останалата част от страната, а именно Югоизточна и Югозападна България, Северен Централен район и територията на цялата Столична община, с изключение на район „Оборище".



След като във всички райони на страната бъдат получени необходимите декодиращи устройства, чрез които се приема цифровият сигнал, в рамките на няколко дни ще бъде спрян аналоговият. Кога точно ще стане това, не е ясно, но няма да бъде от 1 септември.