Астрономи за пръв път са заснели ярките изригвания на черна дупка, която поглъща материя от съседна звезда, пише MailOnline, цитиран от агенция „Фокус".

През юни 2015 година V404 Cygni е изригнала на 7800 светлинни години от Земята, изхвърляйки материал от съседна звезда, който не е могла да погълне. Събитието е генерирало потоци от звезден материал, които са произвели ярки червени искри, продължили само части от секундата.

Това са едни от най-ярките изригвания от черна дупка, наблюдавани в последните години. Те са направили черната дупка по-светла за две седмици. Тя е първата черна дупка, засечена в нашата галактика.

Астрономи засякоха най-силната светлина във Вселената

Международен екип от астрономи, ръководен от Саутхамптънския университет, посочва, че наблюденията хвърлят нова светлина върху образуването на такива потоци, както и върху същността на черните дупки.



"Анализирайки данни за цвета, скоростта и мощността на червените искри, стигаме до заключението, че светлината е излъчена от основата на потоците на черната дупка. Произходът на тези потоци все още е неизвестен, въпреки че се предполага, че роля имат силни магнитни полета," казва д-р Пошак Гандхи.

Откриха черна дупка, докато се "храни"

Подобни явления се заснемат трудно, тъй като са непредсказуеми и редки. Това означава, че астрономите имат малко време за реакция. Предишното изригване на V404 Cygni е било през 1989 година.

Всяка генерирана искра е била ослепително интензивна - еквивалент на мощността на приблизително 1000 Слънца. За да ги заснеме, екипът е използвал инструмент на телескопа "Уилям Хершел" в Ла Палма на Канарските острови.