Медицински екип от болница в Манчестър успешно присади „бионично око” в ретината на 80-годишен пенсионер, страдаш от макулна дегенерация, предаде АФП.

„Пациентът Рей Флин възстановява зрението си със забележителни темпове и различава хората и контурите”, заяви проф. Пауло Станга, ръководител на екипа от Манчестърската кралска офталмологична болница, извършил трансплантацията.

При макулната дегенерация се наблюдава увреждане на част от ретината (макулата) и заболяването е отговорно за голяма част от дисфункциите на зрителния апарат при хората над 50-годишна възраст. То може да доведе до пълна загуба на зрението.

„Първите резултати говорят за пълен успех и сме нетърпеливи да лекуваме и други пациенти, страдащи от същото заболяване с помощта на апарата „Аргус 2”, заяви проф. Станга.



Медицинският апарат „Аргус 2” се произвежда от калифорнийската фирма „Секънд сайт” и се продава в Европа за 115 000 евро. Той представлява очен имплант, който досега се използваше за незрящи и от страдащите от дегенеративна ретинопатия.

Апаратът изкуствено стимулира с електрически импулси отслабената ретина. На външен вид той наподобява чифт слънчеви очила, снабдени с миниатюрна камера и портативен апарат, в който се помещава електрониката и система за предаване на сигналите до очния имплант.

Източник: БТА