Екипажът на пилотирания космически кораб от новата серия "Союз МС", който по-рано днес се скачи с Международната космическа станция (МКС), отвори преходните люкове и премина на борда на станцията, съобщи ТАСС.

"Преходните люкове между кораба и станцията са отворени", заявиха от Центъра на управление на полетите. С кораба "Съюз" пристигнаха руснакът Анатолий Иванишин, американката Катлин Рубенс и японецът Такуя Ониши.

Първият космически кораб от новата серия "Союз МС" се скачи с МКС

За Рубенс и Ониши това е първият космически полет, а Иванишев е в орбита за втори път. Преди това той бе на борда на МКС в периода 2011-2012 г. и изкара там 165 денонощия. На борда на орбиталната станция новият екипаж бе посрещнат от Алексей Овчинин и Олег Скрипочка, както и от американския астронавт Джефри Уилямс.

Веднага след срещата на двата екипажа "новаците" на МКС ще се запознаят със станцията и маршрутите за аварийна евакуация. След това ще се състои телемост на обединения екипаж с Центровете за управление на полетите край Москва и Хюстън. 



Предвижда се новите членове на екипажа да изкарат в орбита над 150 денонощия. В рамките на научната им програма са включени около 40 експеримента.

Източник: БТА