Венецуела предложи убежище на бившия консултант на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ Едуард Сноудън, който е обвинен в САЩ в издаване на разузнавателни програми, предаде Ройтерс.

„Реших да предложа хуманитарно убежище на младия американец, Едуард Сноудън, така че той може да дойде в родината на Симон Боливар и Уго Чавес и да живее далеч от имперското северноамериканско преследване”, обяви президентът Николас Мадуро на предаван по телевизията парад по случай националния празник на страната, Деня на независимостта, 5 юли.

Никарагуа е получила молба за убежище от Едуард Сноудън и е склонна да я одобри, „ако обстоятелствата позволят”, даде да се разбере малко по-рано президентът Даниел Ортега, цитиран от Ройтерс и АФП. „Ние сме открита страна, уважаваща правото на убежище, и е ясно, че ако обстоятелствата позволят, с удоволствие ще приемем Сноудън и ще му дадем убежище в Никарагуа”, отбеляза Ортега. Той не уточни какви обстоятелства има предвид.

Венецуела и Никарагуа са представители на левичарския блок в Латинска Америка, който включва още страни като Боливия и Еквадор, настроени негативно към САЩ. Каракас иМанагуа изразиха готовност да приемат Едуард Сноудън в момент, когато положението му става все по-сложно. Сноудън вече две седмици е в транзитната зона на московското летище „Шереметиево””, посочва БТА. 



Американецът подаде молба за убежище в редица държави, но повечето от тях вече я отхвърлиха, като до момента той получаваше само откази.

Междувременно проучване показа, че подкрепата сред американците за бившия консултант на американското разузнаване Едуард Сноудън, разкрил програми за електронно следене, в последните седмици е спаднала, съобщи ДПА.  Анкета на уебсайта „Хъфингтън поуст” и на „ЮГав” запита 1000 души дали Сноудън е постъпил правилно като е разкрил пред печата, че САЩ са следили чуждестранна интернет кореспонденция и събиране на записи от телефонни разговори в страната.

Резултатите показват, че 38% от запитаните не са съгласни с действията на Сноудън, 33% ги подкрепят, а 29% се колебаят. В подобно допитване отпреди три седмици - скоро, след като Сноудън се разкри като източник на изтичането на информация за АНС - той се ползваше с подкрепа от 38%.