Венецуела предложи убежище на Сноудън
Венецуела предложи убежище на Сноудън / снимки: Gulliver/Getty Images

Венецуела предложи убежище на бившия консултант на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ Едуард Сноудън, който е обвинен в САЩ в издаване на разузнавателни програми, предаде Ройтерс.

„Реших да предложа хуманитарно убежище на младия американец, Едуард Сноудън, така че той може да дойде в родината на Симон Боливар и Уго Чавес и да живее далеч от имперското северноамериканско преследване”, обяви президентът Николас Мадуро на предаван по телевизията парад по случай националния празник на страната, Деня на независимостта, 5 юли.

Никарагуа е получила молба за убежище от Едуард Сноудън и е склонна да я одобри, „ако обстоятелствата позволят”, даде да се разбере малко по-рано президентът Даниел Ортега, цитиран от Ройтерс и АФП. „Ние сме открита страна, уважаваща правото на убежище, и е ясно, че ако обстоятелствата позволят, с удоволствие ще приемем Сноудън и ще му дадем убежище в Никарагуа”, отбеляза Ортега. Той не уточни какви обстоятелства има предвид.

Венецуела и Никарагуа са представители на левичарския блок в Латинска Америка, който включва още страни като Боливия и Еквадор, настроени негативно към САЩ. Каракас иМанагуа изразиха готовност да приемат Едуард Сноудън в момент, когато положението му става все по-сложно. Сноудън вече две седмици е в транзитната зона на московското летище „Шереметиево””, посочва БТА.

Американецът подаде молба за убежище в редица държави, но повечето от тях вече я отхвърлиха, като до момента той получаваше само откази.

Венецуела предложи убежище на Сноудън
netinfo

Междувременно проучване показа, че подкрепата сред американците за бившия консултант на американското разузнаване Едуард Сноудън, разкрил програми за електронно следене, в последните седмици е спаднала, съобщи ДПА.  Анкета на уебсайта „Хъфингтън поуст” и на „ЮГав” запита 1000 души дали Сноудън е постъпил правилно като е разкрил пред печата, че САЩ са следили чуждестранна интернет кореспонденция и събиране на записи от телефонни разговори в страната.

Резултатите показват, че 38% от запитаните не са съгласни с действията на Сноудън, 33% ги подкрепят, а 29% се колебаят. В подобно допитване отпреди три седмици - скоро, след като Сноудън се разкри като източник на изтичането на информация за АНС - той се ползваше с подкрепа от 38%.