Важен ден за Австрия - избират президент
91513

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Важен ден за Австрия - избират президент
  • Важен ден за Австрия - избират президент

Днес е важен ден и за Австрия. Австрийците решават кой ще бъде президент на републиката следващите 6 години. Право на глас имат 6,4 милиона избиратели.

Австрия избира днес между независимия кандидат и бивш лидер на партията „Зелените" Александер Ван дер Белен и кандидатът от дясната популистка Австрийска партия на свободата Норберт Хофер.

Последните социологически допитвания показват равни шансове на двамата претенденти. Не е изключено разликата между тях да бъде по-малко от един процент.

В хода на предизборната кампания Хофер посмекчи популистката си риторика и заявяваше, че при победа няма да разпуска правителството, нито ще се стреми да извади Австрия от ЕС. На свой ред Ван дер Беллен обеща да намали безработицата и призова населението да се откаже от радикалните убеждения, изразявани от популистките движения.



До повторните избори в Австрия се стигна след като на 1 юли тази година Конституционният съд в страната излиза с решение, че касира балотажа на президентските избори заради нередности. Причината беше в гласовете, пристигна ли пощата, които обърнаха изборния резултат в последния момент. Това предизвика редица скандали и така се стихна до касиране на изборите.