Някои азиатски държави използват термовизионни камери и слагат на пост лекари на летищата да следят за болни пътници в момент, когато властите са нащрек за разразяването на вируса Ебола, от който починаха близо 1000 души в Западна Африка, предаде Ройтерс.

Сред използваните мерки са инфрачервени термовизионни камери, които улавят пасажери с температура, и кампании за ангажиране на общественото внимание. Повечето страни на континента са посъветвали гражданите си да отложат пътувания до засегнатите зони.

„Ако човек не е видимо болен, мислим, че не е проблем да бъде сред други хора”, заяви базиран в Женева говорител на Световната здравна организация. „Смятаме риска за разпространение на заразата по света за доста нисък. Мерките, предприети в някои азиатски държави, са на място”, допълват те.

Здравните власти в Тайланд, които приеха рекорден брой туристи миналата година (26,5 милиона), следят здравословното състояние на 21 посетители от Сиера Леоне, Либерия и Гвинея. Представители на здравните власти казаха, че нямат планове да поставят под карантина посетителите. Тези 21 души ще останат под наблюдение за целия инкубационен период, който може да продължи до 21 дни, посочи служител по контрола над болестите към здравното министерство.



В Китай няма данни за заразени с Ебола, но болниците са инструктирани да съобщават за всякакви подозрителни случаи, предава БТА.

Индия, която има близо 45 000 граждани, живеещи и работещи в четирите засегнати страни, съобщи, че ще наблюдава състоянието на пътуващи през или идващи оттам, когато се връщат в Индия. „Системата за наблюдение ще бъде засилена. Тези пътуващи ще бъдат следени по четири седмици, за да може да се алармира отрано, ако развият симптоми”, каза здравният министър Харш Вардхан пред парламента.

Япония е готова да праща в специални болници хора, за които има подозрения, че са заразени с вируса, каза главният секретар на правителството Йошихиде Суга на пресконференция.

В Австралия властите посочиха, че не са предприели допълнителни мерки, но летищата са нащрек за болни пътници. Длъжностни лица в Сингапур казаха, че градът държава, който получи овации за твърдите мерки срещу тежкия остър респираторен синдром, който отне живота на 33 души през 2003 г., също е изправен пред нисък риск от разпространението на вируса.