Руският президент Владимир Путин, руският премиер Дмитрий Медведев със съпругата си, кметът на Москва Сергей Собянин и други управленчески фигури присъстваха на среднощното богослужение по повод Възкресение Христово, състояло се в московския храм Христос Спасител, предаде ТАСС.

На богослужението руският патриарх Кирил поздрави всички православни християни с Възкресение Христово.

"Чрез възкръсването на Христос злото е лишено от възможността да властва вечно над човешкия род", каза патриархът и припомни, че човек, който избира да застане на страната на доброто в своя живот, е застанал на страната на победителя.

"Такъв човек никога не губи, дори и ако му се струва, че животът не протича така, както той е искал, че около него има прекалено много зло", каза още Кирил.



Той припомни, че празникът на Възкресение Христово е жизнеутвърждаващ празник, защото Христос със своето възкръсване е донесъл на човечеството победата на доброто над злото, на живота над смъртта.

Накрая патриархът поздрави всички с Възкресение Христово и пожела божията благословия да е над всички божи създания.

На богослужението беше донесен и благодатният огън.

Руската православна църква участва активно в обществения живот в страната, се казва в поздравителен адрес на президента на Русия Владимир Путин до руския патриарх Кирил по повод Великден, предаде ТАСС.

"Великият празник на Пасхата ни кара да се обърнем към духовните ценности на православието, дарява ни искрена радост, укрепва вярата в тържеството на справедливостта. Радваме се, че днес Руската православна църква под ваше ръководство участва активно и съзидателно в обществения живот на страната, насочва работата си към възпитанието на подрастващите, върши благотворителна и просветителска дейност, развива конструктивното взаимодействие с държавните институции и с другите традиционни религии на нашата страна", каза в поздравлението на руския държавен глава.

Днес Русия отбелязва не само Възкресение Христово, но и Международния ден на труда. В цялата страна по повод този празник са планирани над 13 000 мероприятия. За реда ще се грижат около 120 000 руски полицаи.

Източник: БТА