17 картини, дело на майстори на четката от времето на Ренесанса, са откраднати от замъка Кастелвекио във Верона, предава сайтът Artprice.

По думите на кмета на Верона Флавио Този, това е кражба, извършена по поръчка. От службите за сигурност допълват, че най-вероятно става дума за поръчка на милиардер от Източна Европа.

Според полицията кражбата е дело на професионалисти, които са познавали много добре музея и са действали бързо и целенасочено. Маскирани с качулки, те нахлуват в помещенията с експозицията в четвъртък вечерта малко преди затварянето й за посетители. Не срещат никаква съпротива от намиращите се по това време в музея само двама души персонал - касиерка и един охранител. Връзват служителите и за около четвърт час, шедьоврите са натоварени в паркираната встрани от замъка кола.

Охранителят все пак успява да стигне до сигналната уредба и да вдигне тревога. След минути в музея пристигат полицаи, които констатират, че са задигнати оригинални творби на прочути майстори на Ренесанса като Петер Паул Рубенс, Якопо Тинторето, Андреа Мантеня, Антонио Пизанело, Якопо Белини и др. 



Според първоначалните оценки пазарната стойност на 17-те картини е 15-16 млн. евро, но ден след кражбата тя набъбна тройно. Защото според видни меценати само женският портрет на Рубенс, известен с наименованието „Dama delle Licnidi” и „Богородица с младенеца” на Пизанело, могат да бъдат продадени на търг за не по-малко от 40 млн. евро.

Замъкът „Кастелвекио” притежава една от най-богатите колекции от произведения на изкуството в Италия. Той е построен през 1354 г. на брега на река Адидже и се намира на около 500-600 м от централния площад „Бра” на Верона с прочутата Арена от римско време, с оперния театър и сградите на местната власт.

Източник: БГНЕС