Киберпрестъпността се нареди до тероризма като световна заплаха номер едно за обществото, заяви днес директорът на европейската полицейска организация Европол Роб Уейнрайт, приветствайки създаването на световна платформа за борба с престъпленията в интернет, предаде АФП.

"Заплахата в Мрежата е огромна, това е най-голямата заплаха за сигурността днес редом с тероризма. Тя се превърна в световен проблем и ние спешно се нуждаем от глобален инструментариум за справяне с него", отбеляза Уейнрайт, давайки за пример хакерските атаки, циркулирането на материали с педофилско и порнографско съдържание в интернет, кражбата на лични данни и компютърните измами.

Комуникациите и социалните медии затрудняват борбата с екстремизма по света

Уейнрайт говори в кулоарите на среща на върха, посветена на киберсигурността, събрала в холандския град Хага 1500 участници от близо 100 страни, представители на институции като Интерпол и Европол, както и компании като "Фейсбук" и "Майкрософт".

Те поставиха днес официално началото на световна платформа за обмяна на опит в борбата с киберпрестъпността, наречена "Глобален форум за киберекспертиза".



Подкрепена основно от САЩ, Великобритания и Холандия, тази платформа ще обедини опита на голяма група организации - от Европол през Европейския съюз до "Водафон" до "Майкрософт".

Към платформата, която ще бъде базирана в Холандия, вече се присъединиха 42 страни и регионални организации, сред които Африканският съюз, отбеляза със задоволство холандският външен министър Берт Кундерс. Детайлите по функционирането й ще бъдат уточнени през следващите месеци.

Източник: БТА