Комуникациите и социалните медии затрудняват борбата с екстремизма по света
Комуникациите и социалните медии затрудняват борбата с екстремизма по света / снимка: Guliver/Getty Images

Социалните медии и други технологии правят все по-трудно противодействието срещу войнствени екстремисти, които използват модерни технологии за споделяне на информация и извършване на операции. Това заяви директорът на ЦРУ Джон Бренън в реч в Ню Йорк пред неправителствения Съвет за външни отношения, цитиран от Ройтерс.

По думите му групировки като „Ислямска държава” могат с новите технологии да координират дейността си, да вербуват бойци, да сеят пропаганда и „да вдъхновяват симпатизантите си по света да действат от нейно име”.

Заплахата от тероризма се засилва от днешните комуникации, поради което един инцидент на единия край на света може веднага да предизвика реакция на хиляди мили оттам, каза Бренън. Той даде пример с нападението срещу „Шарли ебдо”, в кафенето в Копенхаген и в пакистанското училище.

Появата на терористична заплаха става „все по-децентрализирана, трудна за проследяване и трудна за предотвратяване”, каза шефът на ЦРУ.

Той констатира, че миналата година по света е имало най-много изблици на нестабилност за периода след разпадането на Съветския съюз.

Джон Бренън прикани националните правителства да полагат усилия в сътрудничество с частния сектор по идентифицирането и залавянето на екстремисти, които се готвят да се бият в Сирия и Ирак в редиците на „Ислямска държава”. По думите му в „Ислямска държава” има най-малко 20 000 бойци от над 90 държави, включително от САЩ.