За Съединените американски щати най-доброто тепърва предстои, заяви в победната си реч пред свои привърженици в Чикаго президентът Барак Обама, който на 51 години спечели втори президентски мандат, предаде Франс прес.

В емоционална 25-минутна реч той обяви, че се връща в Белия дом "по-решителен и по-вдъхновен". "Вие ни накарахте да се вслушаме във вашия глас . . . Вие гласувахте за действия, а не за политика. Вие ни избирахте, за да се съсредоточим върху това вие да имате работа, а не ние", заяви президентът.

"Току що разговарях по телефона с Мит Ромни и Пол Райън и ги поздравих за упоритата надпревара. Вероятно надпреварата е била много напрегната, но това се дължи единствено на факта, че ние горещо обичаме своята страна и се безпокоим за нейното бъдеще", заяви Барак Обама. Той изяви желание да се срещне с Ромни, за да поговорятза това как могат да работят заедно "за напредъка на страната", посочва Ройтерс.

Президентът призна, че за да може страната да върви напред, "са нужни компромиси". Обама заяви, че очаква да работи заедно с лидерите и на двете основни партии с цел да бъде намален федералният дефицит, да се промени данъчното законодателство и да бъде решен проблемът с имигрантите, посочва БТА. Една от основните му задачи, посочи президентът, е да освободи САЩ от зависимостта от чужд петрол. Според Ройтерс това бе косвено признание от страна на Обама, че при доминирана от републиканците Камара на представителите Белият дом ще има сериозни проблеми в законодателната сфера въпреки мнозинството на демократите в Сената.



По думите на Обама, "в страна с 300-милионно население демокрацията може да бъде шумна и сложна", да се отличава с политически и идеологически разногласия. "С края на изборите това няма да се промени", подчерта той. "Политическите лидери ще продължат да са на различни позиции, понякога различията между тях ще са сериозни . . . Напредъкът на страната няма да бъде равномерен . . . Но има неща, на които можем да стъпим: икономиката се възстановява, десетилетието на войни върви към края си, приключи и предизборната кампания", подчерта той.

В Чикаго, родния град на Барак Обама, са се събрали хиляди негови привърженици, както и активистите от предизборния му щаб. Най-големият град в САЩ Ню Йорк, с невероятното си етническо и културно разнообразие, също не крие предпочитанията си към сегашния президент. Към Таймс скуеър се стичат жители и гости на града, които скандират името на Обама. Такива сцени могат да се наблюдават и в други райони на мегаполиса. Автомобилистите натискат клаксоните, макар това да е забранено, но полицейските патрули не реагират, макар в други дни нарушаването на забраната за използване на звуков сигнал може да донесе глоба до 300 долара.