Българска рокля на „Оскарите”. Съпругата на актьора Винс Вон се появи на церемонията за връчване на наградите "Оскар" с тоалет на българската дизайнерка Антоанета Балабанова. Как се прави рокля, достойна за червения килим?

"Приятно е това да се случи, защото това е някакъв връх на това, което правиш от 30 години”, казва Антоанета Балабанова пред NOVA.

Тя извървява дълъг път до това нейно творение да блесни не червения килим. Утвърден дизайнер у нас, тя напуска България преди 13 години и започва от нулата. Нещата постепенно се подреждат – с приятелката й Галина Михалева отварят бутик в Аризона. Точно там отива съпругата на Винс Вон Кайла Уебър заедно с майка му, която е близка приятелка на Антоанета. 

Кайла Уебър блесна на Оскарите в рокля на български дизайнер

„Кайла беше в бутика и купи четири рокли. Каза, че ще ги представи на червения килим. Каза, че е получила много комплименти за нея”, разказва Антоанета.


И херцогиня Кейт облече тоалет на български дизайнер преди година (СНИМКИ)

В нощта на „Оскарите” съревнованието между големите в модата е почти толкова епично, колкото и битката за статуетките.

Снимки от червения килим на наградите Оскар вижте галерията тук

Бижута за милиони на наградите Оскар (СНИМКИ)

Преди години Мария Новак придружава режисьора на „Ничия земя” Денис Танович в тоалет на Виргиния Здравкова. Година по-късно рокля на Здравкова отново блесна на галавечерта – този път върху раменете на нюйоркска кинокритичка.

Тоалетите на партито на Vanity Fair, което звезди посетиха след церемонията за Оскарте вижте тук

Началото на новите тенденции поставя граф Живанши с емблематичната рокля на своята муза - Одри Хепбърн, в която тя грабва статуетката през 54-та година. Сред най-красивите тоалети за всички времена се нареждат сребристата рокля на Ан Хатауей на церемонията през 2009-а. Тази на Пенелопе Круз от 2007-ма (на снимката по-долу), както и тоалетът, с който Гуинет Полтроу блесна на червения килим през 2012-а.

Любопитен е фактът, че само десет години по-рано Полтроу попада в класацията на най-зле облечените гости с дискусионен тоалет на Алекзандър Маккуин (на снимката по-долу).

Сред най-критикуваните модни решения са изборът на Деми Мур от 89-а, този на Джина Дейвис от 92-ра и на Бьорк, която се появи на церемонията през 2001 г. с лебед около шията.