Президентът на Русия Владимир Путин беше почетен по два начина през уикенда - с победен хокеен мач и с бюст като римски император, издигнат от казаци в Санкт Петербург. По подобен начин децата в Северна Корея научават, че Любимият вожд Ким Чен-ун е композитор и опитен шофьор още от тригодишна възраст. Доколко обаче съвпадат култовете към личността, уменията и характерите на тези двама мъже?

Младост срещу възраст

На учителите в Северна Корея са били раздадени наръчници, които изискват от тях да обучават подопечните си, че Ким Чен-ун е бил дете чудо - можел е да шофира от тригодишен, а на девет години е печелил състезание с яхти. На севернокорейчетата се преподава, че Ким е даровит творец и композитор. Освен това Ким вероятно е и природно надарен мореплавател.

"На деветгодишна възраст Ким Чен-ун се е състезавал с президента на чуждестранна яхтена компания, който тогава е бил на посещение в КНДР", се твърди в книгата и се добавя, че той изумил всички, като удържал победа. В сравнение с него Путин е проявил качествата си късно.

Според собствените му признания той е прекарал детството си в побоища с други деца в нездравословен квартал на Ленинград и във фантазии да стане шпионин. Той е "дете чудо" над средна възраст, печелещо хокейни мачове с международни звезди на 62 години. В събота той вкара най-много голове в един "абсолютно несимулативен мач" в Сочи и помогна на своя отбор да стигне до напълно неочаквана победа срещу бивши национални състезатели. Вие кога за последно сте виждали Ким Чен-ун облян в пот?



Занимания на открито

През април Ким се изкачва на връх Пектусан (Белоглав връх), най-високата планина в Северна Корея и официално рождено място на неговия баща Ким Чен-ир. Придружен от стотици военни пилоти и партийни активисти, Ким достига до високия 9020 фута (2743 м) връх, облечен в двуредно палто. Без капчица пот.

На върха той разказал на летците, че "изкачването на връх Пектусан доставя скъпоценна храна за ума, която е по-силна от всяко ядрено оръжие", пише вестник "Нодон".

Путин не трябва да изкачва планински връх. Той самият е истински връх. А именно връх Владимир Путин в Киргизстан, който със своите 14 587 фута (4267 м) е два пъти по-висок от връх Пектусан.

Но търсене в онлайн архива на Кремъл показа, че след цели 15 години на върха на руската държава Путин никога не е използвал израза "храна за ума". Така че той губи в лексикално отношение.

Конна езда

Независимо дали това е Мусолини, който тренира прескачане на препятствия, или Дейвид Камерън, който взема назаем кон от издатели на таблоид, ездата заема централно място в облика на националните лидери.

Ким Чен-ун не прави изключение. Яхнал сив петнист кон в елегантен ездитен костюм от неназован дизайнер, той изглежда като излят кавалерист, докато инспектира тренировъчния манеж в конезавод в поделение 534 на Корейската народна армия. Добра работа.

А Путин? Не може да се мери.

Самоанализ

Въпреки обожанието на хората самотата понякога надделява даже у най-обичаните национални лидери.

Маската на Ким падна през 2012 г., когато Северна Корея изстреля спътник. Той отпразнува това с пушене в уединение. От Хъмфри Богарт насам не е имало цигара, която да казва толкова много.

Путин не пуши. Но той - понякога - прибягва да публичен самоанализ. На погребението на своя треньор по джудо Анатолий Рахлин руският президент предприе безпрецедентна самотна разходка по улиците на Санкт Петербург.

Източник: БТА