Кметът на Пловдив Иван Тотев направи коментар по повод нападките срещу града след опожаряването на тютюневите складове. „Пловдив заслужава напълно титлата Европейска столица на културата", заяви той.

Какво ще стане с Тютюневия град, изчезнал сред пламъците?

Тотев изтъкна огромните средства, които ежегодно се отпускат от общинския бюджет за опазване на културно-историческото наследство, като даде пример с къщите в Стария град, разкриването на Голямата Базилика, за чието проучване бяха отпуснати 5 милиона лева от градската хазна, както и ремонта за близо 2 милиона лева на Природонаучния музей.

Адвокати: Арестуваният за палежа на тютюневите складове е идеалният обвиняем

По думите му, се е стигнало до там, че в момента Общината финансира и разкопки и в съдени общини - като могилата в родопското село Брестовица и гробницата „Малтепе" в община Марица, което попада далеч от задълженията на градската институция.

„Пловдив е градът, който прави най-много за културното си наследство. Обидно е, когато се хвърля кал върху това, което се прави тук и се правят карикатури с Пловдив в навечерието на Съединението, защото ние сме градът, който е отказал да стане столица", коментира още емоционално градоначалникът.



Дрон засне огнения ад в тютюневите складове (ВИДЕО)

Той е категоричен, че Тютюневият град ще бъде една от емблемите на Пловдив през следващите години и отново заяви, че Общината е спазила всички законови разпоредби във връзка със сградите, които бяха опожарени.