Ще гласуваме под строй
86266

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Ще гласуваме под строй

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Ще гласуваме под строй

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Ще гласуваме под строй
  • Ще гласуваме под строй
  • Ще гласуваме под строй
  • Ще гласуваме под строй

Вече ще гласуваме задължително в изпълнение на гражданския си дълг. Няма да бъдем поощрявани за използването на правото си на глас, но ще бъдем санкционирани, ако не го направим - като ни изключат от избирателните списъци.

Това реши парламентът след като близо три часа дебатира и в крайна сметка прие окончателно първия текст от промените в Изборния кодекс.

Депутатите решават окончателно за задължителното гласуване

След като гласуването стане задължително, от ГЕРБ предлагат в бюлетината да се даде възможност за отбелязване "Не подкрепям никого".

Идеята или да отидеш до урната, или да бъдеш изключен от избирателния списък, срещна закани от страна на БСП и ДПС, че ще я атакуват в Конституционния съд. Контрааргументът на вносителите от Патриотичния фронт - това било първа стъпка към борбата с купения и корпоративния вот, както и намаляване на влиянието на добре организирани етнически групи.



Гроздан Караджов от Реформаторския блок и Димитър Байрактаров от ПФ влязоха в сблъсък.

"Тези опити за мимикрия на народна любов не са от вчера. Още през 1892-1893 г. Алеко Константинов ги е описал тези хубавци, дето ги внасят тези текстове. Затова ще ви предложа друг текст - редакционен. Ще ви го оставя, госпожо Цачева", коментира Гроздан Караджов и добави, че в чл.5 на Изборния закон във фейлетона на Алеко Константинов той казва "три дена преди избора, както и в дена на избора, се почва морално влияние върху избирателите и арестуването на разсъждающите. Ако избирателите са заети с отбиване на пътна повинност или друго, полицията се грижи да пусне вместо тях бюлетините в урните".

"След като влязохме в сферата на фейлетоните, аз ще цитирам един велик българин - "История Славянобългарска" - О, неразумний, депутатино, поради що се срамиш да си кажеш истината...". А истината е, че лъснахте и че за пореден път е важно да се прегърнете с ДПС под мотива, че задължителното гласуване било нещо много страшно", коментира в отговор Димитър Байрактаров.

Парламентът: Референдум и избори не може в един и същи ден

Истината според Патриотите била, че тези, които са против задължителното гласуване, подкрепяли ДПС.

От блока пък обясниха, че идеята е "глупост" и само ще сплоти електората на движението. В крайна сметка обаче идеята мина с гласовете на ГЕРБ, Патриотичния фронт, АБВ и част от БДЦ.

В кулоарите на парламента управляващите уточниха, че се предлага санкцията за негласуване - дерегистрация, да се налага, ако на два национални вота човек не е отишъл до урната. Освен това няма да има стимули за гласуване, каквато беше първоначалната идеята.

Парламентът отхвърли предложението да се създаде избирателния район "Чужбина". И реши референдумите да не се провеждат задължително с избори, ако такива се провеждат в същата година. Така предстоящото допитване до хората, инициирано от "Шоуто на Слави", вероятно ще се проведе през лятото.