Шефът на "Пътна полиция" подкрепя регламентиране на гонките
85177

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Шефът на "Пътна полиция" подкрепя регламентиране на гонките

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Шефът на "Пътна полиция" подкрепя регламентиране на гонките
  • Шефът на "Пътна полиция" подкрепя регламентиране на гонките
  • Шефът на "Пътна полиция" подкрепя регламентиране на гонките

Полиция, пожарна и линейка да присъстват при провеждане на гонки с автомобили. Такива предложения бяха обсъдени по време на дебат в Народното събрание за ограничаване на незаконните състезания.

Шефът на "Пътна полиция" Бойко Рановски коментира, че не е достатъчно да се вземат мерки срещу гонките, а е необходимо да се регламентират подходящи места, на които да се провеждат такива състезания, като идеята е гонки да се правят в присъствието на полиция и по някакви правила.

Борисов: Да се взимат колите на пияни шофьори и участници в гонки

Има мерки, които могат да помогнат в борбата с незаконните състезания с автомобили по пътищата на България, каза шефът на "Пътна полиция" Бойко Рановски. Според него обаче е необходимо гонките да се регламентират.

"Тъй като в такива нелегални състезания участват млади хора, това трябва да бъде регламентирано. Има нагласа тези състезания да бъдат регламентирани и да се провеждат по правила с присъствие на полицейски служители и лекари и да могат младите хора да отидат, да покарат и като излязат на пътя, да спазват правилата", каза Рановски.



Любители на високите скорости искат законни писти

Има идея автомобилите, които искат да участват в гонка, да бъдат проверявани за изрядни документи, "Гражданска отговорност" и извършен технически преглед. А шофьорите да бъдат тествани за употреба на алкохол и наркотици.

Румен Вергиев, който е участник в гонки, е категоричен, че всички тези мерки могат да бъдат приложени на практика, но най-важното нещо е да има определени места за провеждане на състезания.

"Чел съм и знам, че има много казарми, които са общински, не се ползват и могат да бъдат пригодени, както и неизползваеми летища. Просто ако има такива места, където хората да могат да се състезават легално, голяма част ще се пренесат там и няма да го правят на пътя", смята той.

31 са основните места, в които се провеждат гонки с автомобили, уточниха от Пътна полиция. От средата на миналата година досега са получени много сигнали за незаконни състезания, но при пристигане на полицейските екипи не са установени нарушения, а единствено струпване на хора и автомобили. Поради тази причина няма и наложени актове и глоби.