Всички зрелостници ще получат пълните точки от проблемната задача в матурата по български език и литература. Това заяви в "Денят започва" министърът на образованието Галин Цоков. Става въпрос за липсващата диаграма от първия модул в тестовете на някои ученици.

По думите на министъра проблемът е засегнал около 200 ученици, но няма как да се определи кои са те, тъй като отговорите на изпита се попълват в отделен лист. "Ако присъдим тези 4 точки на всички ученици в дадена класна стая или училище ще е несправедливо спрямо останалите. Решението е точките да се присъдят на абсолютно всички".

Проблемът е станал при разпечатването на тестовете, а диаграмата не е излязла заради настройки при някои от принтерите. Тестът се предоставя на училищата в PDF формат. В деня на провеждането му са направени пробни разпечатки в МОН и не е имало проблем. Директорите е трябвало да проверят какво е отпечатано, посочи Цоков.

Сигнали за проблеми на матурата по английски език

След вчерашната втора задължителна матура се появиха оплаквания от зрелостници относно записа за слушане по английски език. Според министъра звуковият файл не е неразбираем.


"И аз прослушах записа, той не може да бъде определен като некачествен. Проблемът вероятно е в устройствата в отделните училища. Записът не е неразбираем".

Според министър Цоков трябва сериозна дискусия за това как ще се провеждат матурите и трябва ли да се промени форматът на изпита.

"Няма да има матури за първи клас или за постъпване в детската градина", коментира Галин Цоков по повод появили се подобни твърдения.

Вижте верните отговори на матурата по български език и литература

Министърът обясни и защо се породиха протестите на университетите: според бюджета за 2024 г. са определени 39 млн. лв. за увеличение на заплатите на академичния състав, като е определено минималната заплата за асистент да стане 2100 лв. После обаче дошли промените в Закона за висшето образование, които наложили допълнително увеличение на заплатите и преструктуриране на бюджета. Така необходимите средства станали 186 милиона лева, които не са били налични в бюджета.

"Заплатата на асистент трябваше да стане около 2500 лв. след 1 април. Изпратихме писма за съгласуване в Министерството на финансите още при редовното правителство - имаше мълчание. Смени се екипът на правителството, отново изпратихме писмо и при последвалата среща със служебната министърка на финансите и тогава се оказа, че тези средства ги няма налични в бюджета".

В петък обаче синдикатите са постигнали споразумение със служебния министър на финансите и парламентарно представените партии в бюджета да се осигури пълният размер на необходимите средства до 30 юни.

Има непоследователност в политиката относно висшето образование. В бюджета за 2024 г. не присъстват пари, които се определят на базата на качеството на образованието в университетите, посочи Галин Цоков.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня