Шестият национален протест срещу високите цени на горивата, организиран от гражданското сдружение СИЛА, премина вяло. Участници в протеста за пореден път зареждаха бензин в минимални количества.

„Не е най-ефективният начин за протест, но е начин да ни забележат и да разберат, че не сме доволни от статуквото в държавата”, каза един от участниците в протеста. Според него е „време рано или късно държавата да усети, че хората не са доволни и да промени нещо в начина си на управление”. 25-годишният младеж призна, че досега е участвал и в шестте протеста на СИЛА, но пък малко от неговите приятели се включили, защото не го разбират. „Всеки смята, че като не кара кола с това се свършва проблема с горивото, а всъщност не е точно така, защото всичко зависи от него – всички стоки, услуги и т.н. са обвързани с цената му и той е от голямо значение за стандарта ни на живот”, разсъждава той.

В столицата два лъча от протестиращи, които се събраха на бул. „Тодор Александров”, се отправиха към Руското и Американското посолство, където да внесат декларации.

До президента Владимир Путин от СИЛА пишат молба, в която искат той да отреагира по някакъв начин, за да се види какъв е конфликтът с „Лукойл”, обясни говорителят на гражданското сдружение Славян Желязков. Той уточни, че това е „национална зависимост за самия народ, защото ще се отвори държавния резерв”. Според него, ако се отвори държавният резерв, това означава, че държавата влиза в „страхотна криза”. Втората декларация до президента Барак Обама е за проблема с шистовия газ. 



Едва десетина автомобила излязоха на протест срещу високите цени на горивата във Велико Търново. „Малко сме, защото повечето хора сега са на почивка извън града, обясниха организаторите.

Засилено полицейско присъствие обаче съпровождаше протестиращите. 50 служители на МВР следяха за реда сред протестиращите. Автомобилите блокираха за около час кръстовището пред Общината, като единствено се пропускаха автомобили със специален режим и автобусите от градския транспорт, информира Дарик Велико Търново. След това блокадата се премести при бензиностанция „Лукойл” на главен път София - Варна. „Ще протестираме докато цените на горивата не паднат до 2,00 лв.”, заявиха от СИЛА и допълниха, че настояват и за прозрачност в ценообразуването на горивата.



50 души с около 30 автомобила участваха в протеста срещу ниския стандарт на живота и високите цени на горивата в Благоевград. Протестът срещу цените на горивата бе обявен като събитие в социалната мрежа Facebook. В 16.30 ч. на паркинга пред ЮЗУ полицаите бяха повече и от протестиращите и репортерите, предаде БГНЕС.

Колоната автомобили, ескортирани от полицейска пилотна кола, премина по Главен път Е-79 и спря на полигона на 2 км след Благоевград в посока Кулата. Тук протестиращите блокираха за един час колонките на бензиностанцията на „Лукойл”. Заради засиления трафик по Е-79 организаторите на протеста се отказаха от идеята да пресичат пеша главния път.

От Гражданското сдружение СИЛА се заканват, че септември „ще трябва да действаме по директно и ще предприемат нещо по-сериозно”.

По-рано днес беше разпространена информация, че в „Лукойл Нефтохим” Бургас е получена заповед за разблокиране на количества авиационно гориво от Държавния резерв, съхранявани в складовете на предприятието, съобщиха от неговата пресслужба.

Всички възложени за съхраняване и опазване количества са в наличност и дружеството незабавно пристъпва към подготовка и провеждане на всички предвидени от закона процедури, за да стигне горивото максимално бързо до българските летища, се посочва в съобщението.

Късно вечерта в петък беше взето решение за освобождаване на самолетно гориво за едноседмично потребление от държавния резерв. Информацията съобщи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. С решение на правителството на подпис беше създадена и работна група, която да следи пазара на горива. Предвижда се да бъда освободени 1800 тона керосин, които трябва да покрият потреблението за една седмица. Пренасочени са горива от Летище Пловдив към морските летища.