Няма разрастване на пожара на Витоша
55010

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Няма разрастване на пожара на Витоша

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Кметът на село Бистрица Николай Гюров
  • Няма разрастване на пожара на Витоша
  • Кметът на село Бистрица Николай Гюров

Не е имало извънредна ситуация на Витоша, но контролирането на пожара продължава. Това каза за Дарик кметът на село Бистрица Николай Гюров, който заедно с доброволна дружина от жители на селото вече шести ден участва в гасенето на огъня. Не липсва управленски опит на хората в „Бистришко бранище”, обясни Гюров и добави, че ситуацията в планината е сложна, заради спецификата на пожара.

По думите му подобен пожар в българска гора не е имало за последните 50 години. Доброволци и пожарникари работят неуморно през последните дни, но според кмета на Бистрица в планината има хора, които умишлено провокират напрежение и това създава масова психоза у хората.

По-рано днес зам.-шефът на „Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Васил Василев коментира пред Дарик, че гасенето на огъня на Витоша продължава. По думите му обстановката в планината е спокойна, но продължава работата около старите огнища, които регулярно се възпламеняват.

Около 350 души в момента работят в резервата „Бистришко бранище" на Витоша. По думите на комисар Васил Василев обстановката е спокойна в сравнение с предишните дни. „Където е пресечена местност и не може да влязат хора, непрекъснато нещо се разпалва и после си загасва. Ние държим да не се разпространява, защото там вътре никой няма да вкара хора. Спокойно е положението. Извършват се рутинни работи", обясни той.



В следващите дни за работата около пожара на Витоша ще е необходима специализирана помощ от страна на пожарникарите, обясни Василев. Той допълни, че няма да има нужда от доброволци, тъй като ситуацията е овладяна.