Надзорният съвет на здравната каса прие нови правила за парите на болниците
77648

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Надзорният съвет на здравната каса прие нови правила за парите на болниците
  • Надзорният съвет на здравната каса прие нови правила за парите на болниците

Болниците, които предлагат спешен прием на пациенти, тази година ще получат пари в размер на до 95 на сто от тези, с които са разполагали през 2014-а. Лечебните заведения, които не предлагат спешен прием, ще получат до 90 на сто от това, което им е дадено преди година. Това решение гласува тази вечер Надзорният съвет на здравната каса, след като проведе тричасово заседание по темата с болничните бюджети. Според представителите на синдикатите и пациентите в надзора така гласуваните правила ще формират голям лист на чакащи пациенти и ще доведат до дефицит в бюджета за здраве.

Новите правила за разпределение на парите за болниците бяха подкрепени от всички представители на държавата в надзорния съвет на касата. Представителите на синдикатите, работодателите и пациентите гласуваха против тези правила, които предвиждат болниците да получат между 5 и 10 на сто по-малко от миналата година. Няма да се изплащат и пари, изхарчени от болниците в повече от предварително планираното. Ако една болница изхарчи по-малко от планираните за нея пари за едно тримесечие, остатъкът няма да се прехвърля за следващите три месеца.

Всичко това се прави с цел да няма преразход в парите за здраве, посочи директорът на здравната каса д-р Румяна Тодорова. Според нея се очаква дефицитът на касата за тази година да е едва 15 млн. лв. и те да бъдат покрити с пари от по-добра събираемост на здравните вноски. Ако болница все пак не успее да се вмести в парите си, тя ще може да вземе 5 на сто допълнително, но ще трябва следващия месец да ги върне. Ако това се превърне в практика, ще се намаляват цени на клинични пътеки, предвиждат още новите правила.

Всичко това обаче не удовлетворява пациентите и синдикатите. Според д-р Иван Кокалов, който е председател на синдикатите в здравеопазването, с тези бюджети ще се формира голям лист на чакащите, ще се рекетират пациентите, защото взетото решение по думите му е моментно и фискално, колкото „да можем да се вместим в парите си за здраве".



„Смятам, че българина не го чака никакво добро здравеопазване и не вярвам да има директор на болница, който да може да се справи с 90 на сто от това, което е получил миналата година", посочи Кокалов и определи решение като нецелезъобразно.

Според него сега пациентите ще трябва да обикалят от болница в болница, за да намерят тази, чийто лимит все още не е изразходван, или пък да си плащат. Значи ще живее този, който има пари, заключи синдикалният представител.